SVT gillar verkligen Piketty

I går kväll sände SVT ännu en intervju med den franske ekonomen Thomas Piketty, som bland annat förordar mycket höga marginalskatter. Det är en i raden av SVT:s entusiastiska skildringar av den omtalade forskaren som gärna har åsikter om hur skattepolitiken bör utformas.  

 

8 MAJ, 2015

Skärmdump från SVT:s hemsida.

En genomgång visar att av ett tiotal publiceringar som SVT gjort med Piketty är det endast en av dem som innehåller en tydlig motröst mot de teorier som han för fram. En av Piketty-intervjuerna gjordes av vänsteraktivisten Jens Ergon som är journalist på SVT:s vetenskapsredaktion och som TMI tidigare skrivit om. Jens Ergon skriver i en annan svt-typisk text: ”Otaliga toppforskare och ledande ekonomer har under året kastat sig in i debatten om Pikettys teorier, med både lovord och benhård kritik. Men enligt Milanovic har Piketty hittills klarat stormen utmärkt.”

I gårdagens Dokument inifrån ”Den enda vägens politik” av Erik Sandberg, som även producerat den kontroversiella dokumentären ”Lönesänkarna” som TMI tidigare skrivit om, intervjuas Thomas Piketty igen. Han får gott om utrymme att förklara sin syn på det rådande ekonomiska systemet och varför det måste ändras. Under intervjun får Piketty inte en enda kritisk fråga angående hans forskning.

Det saknas verkligen inte kritiska röster mot Pikettys forskning, inte minst internationellt. Av svenska forskare kan nämnas Assar Lindbeck i Ekonomisk debatt, Nima och Tino Sanandaji i Axess och Tino Sanadaji i National Review.

SVT lovar sina tittare att skildra världen från olika perspektiv och låta många olika röster höras. Det gäller knappast rapporteringen om Thomas Piketty.

MATS OLIN och ERIK THYSELIUS

 

Länkar till Piketty på SVT, exempel:

Piketty hos Skavlan i debatt med Björn Kjos (2015-03-14)

 

SVT Vetenskapens värld: Intervju med Thomas Piketty av Jens Ergon (2014-05-27)

 

SVT Forum: Piketty talar på (s)-seminarium i Almedalen (2014-06-01)

 

SVT Gomorron Sverige: Varför lockar Piketty? Debatt mellan Andreas Bergh och Katrine Marcal (2014-06-01)

 

SVT Nyheter ekonomi: Kritiserad toppekonom får svenskt stöd (2014-05-30)

 

SVT Forum: Fransk stjärnglans i på (s)-seminarium (2014-06-01)

 

SVT Nyheter vetenskap: Toppekonom varnar för växande klyftor (2014-09-03)Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *