SVT kopplar familjetragedi till klimatfrågan

SvT:s klimatreporter Erika Bjerström rapporterade idag (24/10) om en familj som dött av överhettning i den kaliforniska öknen. En mycket tragisk historia som beskrivs i en nyutkommen bok. Vad som inte framgår av reportaget är att händelsen skedde för över två år sedan och inte heller vad den har med klimatfrågan att göra. 

 
Kalifornisk öken. Bild Wikipedia.

Den 16 augusti 2021 hittas en hel familj död i Sierra Nevadas bergstrakter. Familjen Garrisch, mamma, pappa, ett spädbarn och familjens hund hade gett sig ut på en av vandringslederna i Devil’s Gulch. 

”Nyheten” om familjen som dog av överhettning presenteras på svt.se i anslutning till andra klimatnyheter. Den andra nyheten handlar om IPCC:s ordförande Jim Skea som varnat för alarmism i kliamatrapportgeringen.

De hade gett sig ut tidigt på morgonen men framåt eftermiddagen hade det blivit ungefär 43 grader varmt. Räddningspersonal hittade dem döda sent på kvällen. Under en tid var det ett mysterium vad de hade dött av, men obduktionen visade att de dött av överhettning. Dramatiskt och tragiskt.  

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström beskriver i detalj vad som händer inne i kroppen när den överhettas och organen efterhand förstörs.

Frågan är varför händelsen nu, efter över två år, är relevant för klimatfrågan. I den korta texten på svt.se nämns en aktuell bok, “The heat will kill you first”, men det är ändå oklart vad dödsfallen har med klimatfrågan att göra. 

Att man kan dö av överhettning är välkänt. Och familjen Garrisch är inte tecken på någon trend av ökade dödsfall på grund av varmare klimat. 43 grader är inte en unikt hög temperatur i området och, som sheriffen som utredde fallet sade: “Det här är de första dödsfallen på grund av överhettning vi sett här på 20 år”. 

Kanske av en slump publicerades den här nyheten tillsammans med en intervju med IPCC-ordföranden Jim Skea som tidigare varnat för alarmism i rapporteringen av klimatfrågan. 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *