SVT presenterade Miljöpartist som oberoende expert i Agenda

I gårdagens avsnitt av Agenda handlade ett av inslagen om det kommande frihandelsavtalet mellan USA och EU. Inslaget fokuserade främst på den kritik som riktats mot avtalet. Likt fallet med klorkycklingarna handlade det om oron att EU kan komma att tvingas göra avkall på de regelverk som idag omger europeisk djurhushållning. I inslaget tog man bland annat upp amerikanskt antibiotika- och hormonbehandlat kött som ett exempel på vad som kan bli tillåtet i EU som en följd av avtalet.

 
Jenny Lundström var en av de som intervjuades och presenterades i inslaget som sakkunnig i egenskap av veterinär. Hon uttryckte sig negativt om avtalet och var orolig för att EU i framtiden kan tvingas acceptera hormonbehandlat kött från USA. Bland annat sa hon följande:

”Det är ju väldigt allvarligt om våra politiker går in i processer som gör så att hållbar produktion missgynnas” och menar att det inte kommer att främja konsumenterna i EU att ingå ett avtal som inte har en ”reglering i antibiotikafrågan”.

Vad som däremot inte nämns är att Jenny Lundström även är aktiv inom Miljöpartiet, något som Expressen skriver om idag. I valet till riksdagen stod hon på partiets 14:e plats i Uppsala län och hon är även aktiv i Tierps kommun och Uppsala landsting.

I en kommentar till TMI säger projektledaren för Agenda, Mikael Petterson, att det var en miss att inte informera tittarna om Jenny Lundströms politiska bakgrund.

– Vi missade tyvärr denna uppgift, vilket vi inte borde gjort.

Han säger även det finns en ”rutin för den här typen av bakgrundskontroller” men att den har brustit i det här fallet.

TMI noterar även att flera personer uppmärksammat den här missen, något som kan vara ett tecken på att allt fler har börjat intressera sig för mediegranskning.

ERIK O. THYSELIUSInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *