SVT visar kompakt ointresse för det nya finska kärnkraftverket

Under året har elpriserna varit en framträdande nyhet i alla riksmedia, inte minst i SR och SVT. Men när lägre elpriser i både Finland och Sverige sammanfaller med starten av den nya finska kärnreaktorn OL3 är intresset påfallande lågt. 

 
Inne i Olkiluoto 3.

För en månad sedan berättade NMI om mediers ointresse för den nya finska kärnreaktorns kraftiga påverkan på elpriset i särskilt Finland men även i Sverige. Nu har vi åter sökt efter publiceringar om effekterna på elpriserna tack vare den nya finska reaktorn efter starten i mitten av april.

Sveriges Radio tog upp frågan i Studio Ett den 19 maj. TT har skrivit en text som berör Olkiluoto 3, och texten har publicerats av bland annat Dagens Nyheter.

Men SVT har inte rapporterat alls om Olkiluoto 3, trots flera inslag den senaste månaden som handlat om elpriset. SVT har bland annat rapporterat om båda att elpriset är högt och rekordlågt och om misstänkt marknadsmanipulation. Men inget om att det nya kärnkraftverket påverkar våra elpriser.

För en månad sedan, den 26 april, konstaterade NMI exakt samma sak: ”NMI kan inte hitta ett enda inslag om Olkiluoto 3 i SVT den senaste månaden.”

Den 16 april startades Olkiluoto 3, Finlands och Europas största kärnreaktor, med en effekt på 1600 MW. Ett resultat av det är att Sverige nu allt oftare importerar el från Finland, från att tidigare i huvudsak exporterat el till Finland.  Även om många faktorer påverkar är det rimligen en viktig anledningen till att elpriserna har gått ned, inte bara i Finland utan även i Sverige, främst i elområde 2 och 3, det vill säga i Mellansverige. 

Prognosen är också att elpriserna kommer att vara fortsatt normala eller till och med låga under sommaren och hösten. Skälet är inte bara Olkiluoto 3, men den nya reaktorn är en viktig faktor. 

Men kan konstatera att elpriserna efter att ha varit toppnyhet under ett år och sannolikt en av faktorerna som avgjorde det svenska riksdagsvalet, nu har sjunkit undan som nyhetsmaterial. När elpriserna sjunker faller medias intresse, verkar det som.

***

Ny Teknik (TT) skriver :  

På senare tid har prisskillnaderna mellan Sveriges landsändar ökat igen. Magnus Thorstensson, elanalytiker på Energiföretagen ser en viktig anledning. 

– Nya finländska kärnkraftsreaktorn Olkiluoto 3 påverkar mycket. 

Det spiller över på Mellansverige, finländsk el importeras oftare nu, så var det mer sällan förr. 

– Det stärker kraftbalansen i nordöstra Norden, säger han och konstaterar att finländarna nu ofta har den billigaste elen i hela Norden.” 

 

 

 

 

 

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *