SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström nämner kärnkraftens betydelse

För en gångs skull nämner SVT:s klimatkorrespondent kärnkraftens stora betydelse för klimatarbetet. NMI har tidigare i år visat hur Bjerström konsekvent undvikit att nämna kärnkraftens roll.

 
Från svt.se.

Idag publicerade SVT en hoppfull text där Erika Bjerström berättar om årsrapporten från den internationella energiorganisationen IEA, där ökningen av kärnkraft i världen pekas ut som en av flera positiva faktorer som gör det möjligt att minska användningen av fossila bränslen.

”I sin analys förra året förutsåg IEA att efterfrågan på fossila bränslen skulle peaka 2030, men nu tidigarelägger man alltså prognosen på grund av att sol-, vind- och kärnkraft ökat snabbare än beräknat det sista året.”, skriver Erika Bjerström.

NMI har tidigare i år visat hur Bjerström – vars uppdrag är att bevaka klimatfrågan globalt – konsekvent undvikit att nämna kärnkraftens roll. Hon sa då till NMI att det berodde på att det finns andra SVT-journalister som bevakar just kärnkraften.

”Det finns en enkel förklaring, bevakning av el, energi och kärnkraft sköts av ekonomi-klimatgruppen på SVT Nyheter. Det är den arbetsfördelning som gjorts. Om du kollar vad Johan Zachrisson mfl gjort i den gruppen så hittar du SVT Nyheters bevakning av kärnkraft.”, skev hon till NMI.

Om dagens omnämnande av kärnkraften är början på en bestående förändring av Bjerströms bevakningsområde, eller om det bara var ett undantag, får framtiden visa.Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *