Thunberg fortfarande medias favorit – men rollen förändras 

Klimataktivisten Greta Thunberg är en av de senaste årens starkaste opinionsbildare för en radikal klimatpolitik. Greta Thunberg behåller sin plats i media, men uppmärksamheten har ändrat karaktär. I slutet av 2023 har hennes åsikter om Gaza, Hamas och eventuella antisemitism fått visst medialt utrymme. Men rapporteringen är fortfarande övervägande positiv. 

 
Tyska Der Spiegel skriver om kritiken mot Greta Thunberg.

Det är inget tvivel om att Greta Thunberg har lyckats hålla sig kvar i rampljuset även under 2023. Men rapporteringen handlar alltmer om hennes roll som aktivist snarare än talesperson när det gäller klimatfrågan. Hon intervjuas inte längre som expertkommentator. Och under 2023 har ett par nya ämnesområden dykt upp.  

De har att göra med hennes ställningstagande efter Hamas terrorattack på Israel i slutet av 2023 och att hon poserat på bild med palestinska flaggor och antisemitiska symboler.  

Totalt sexton artiklar i större svenska medier handlar nämner Thunberg i samband med Palestina och Hamas under 2023, medan förstås ingen sådan artikel förekommer under 2022. Det året är den enda avvikelsen från klimattemat Thunbergs twitterbråk med den kontroversielle och i Rumänien brottsmisstänkte influeraren Andrew Tate.  

Vad som inte syns i svenska media är den kritik och debatt som förekommit i ledande internationella media i samband med Thunbergs ställningstagande i konflikten mellan Israel och Hamas. Exempelvis nämns inte kritiken från Simon Wiesenthal Center i några svenska media, eller den konflikt bland klimataktivister hennes ställningstagande orsakat. 

Thunberg är även fortsättningsvis relativt välvilligt behandlad på nyhetsplats, medan kritiken i huvudsak återfinns på ledarplats. 

 

 

 

 

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *