TT betalar tidningarnas ”böter” på 750.000 kr

I förrgår fälldes runt 30 tidningar för att de publicerat anklagelser med svagt stöd mot en namngiven person. Tidningarna hade puclicerat en TT-text, och TT hade i sin tur citerat SVT. De tidningar som fällts kommer att behöva betala en avgift på mellan 13.000 och 32.000 kronor, men TT går in och tar kostnaden.

 

Nu meddelar TT att de kommer att betala tidningarnas avgifter. Enligt uppgift summerar avgifterna till cirka 750 000 kronor sammanlagt. Det är formellt inga böter det handlar om, utan en så kallad ”expeditionsavgift”.

TT har skickat ut ett mail till sina fällda kunder där redaktionschef Daniel Kjellberg skriver:

”Vi hoppas att ni inser att vi är extremt ledsna för att ha orsakat ett klander som drabbar er.” och När det handlar om den expeditionsavgift som kommer med en fällning är vi från vår sida beredda att ta den kostnaden.”

Daniel Kjellberg vill inte kommentera Näringslivets medieinstituts uppgifter, utan säger att detta är en fråga mellan TT och TT:s kunder.

Så vitt Näringslivets medieinstitut känner till så är det här en helt unik händelse, och TT har aldrig betalat sina kunders ”böter” tidigare. TT har tidigare meddelat att man skulle vilja bli en del av det pressetiska systemet så att TT kan ta ansvar och prövas för sina egna texter.

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *