TT fokuserar på skattehöjningar för utjämning

När TT intervjuar finansminister Mikael Damberg om ekonomiska klyftor ligger fokus på höjda skatter för de "välbeställda". TT ställer däremot inga frågor om hur regeringen ska komma till rätta med den höga arbetslösheten bland utrikesfödda, eller om långtidsarbetslösheten, som kanske är de största orsakerna till växande ekonomiska klyftor.

 
Fokus på fördelning men inte tillväxt när TT intervjuar finansministern.

I en TT-artikel där reportern Olle Lindström intervjuar finansminister Mikael Damberg lyfter TT:s reporter de ekonomiska klyftorna som byggts upp under 2010-talet och hur man ska komma till rätta med dem.

TT ställer följande frågor till Mikael Damberg:

– Ekonomiska klyftor, är det en viktig fråga för dig?

– Ni har bara lyft stöden för de svaga, ni gör inget för öka beskattningen av de mer välbeställda?

– Var tog de förslagen vägen, varför försvann de? (Här diskuteras möjliga skattehöjningar för de rika som till exempel miljonärsskatt och höjd skatt på ISK-konton)

– Fastighetsskatten, är den död?

– Men är det rättvist att villaägaren i Grums betalar samma fastighetsskatt som den i Djursholm?

Att ställa frågor om höjd skatt för de som tjänar mest och om det inte är dags att återinföra fastighetsskatten till en socialdemokratisk finansminister kan visserligen vara relevant. Att Olle Lindström inte ställer en enda kritisk fråga om hur höjda skatter skulle kunna skada ekonomin är besynnerligt. Att inte heller ställa några frågor om hur regeringen ska komma till rätta med den höga arbetslösheten bland utrikesfödda eller den höga långtidsarbetslösheten, i ett sammanhang där det diskuteras växande ekonomiska klyftor, är anmärkningsvärt.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *