Tyst i Radio Sweden om Magdalena Anderssons ”Somalitown”

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson uppgav nyligen att hon varken vill se "Little Italy, Chinatowns eller Somalitowns" i Sverige. En nyhet som inte uppmärksammades av Radio Swedens somaliska redaktion trots att uttalandet borde vara av intresse för målgruppen. Radio Sweden säger till NMI att saken kommer att uppmärksammas i ett senare program.

 
Magdalena Andersson

I en intervju med Dagens Nyheter redogjorde socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson för hur hon vill bryta bostadssegregationen. En viktig aspekt är att bostadsområden ska vara blandade, menade hon.

”Vi vill inte ha Chinatowns i Sverige, vi vill inte ha Somalitown eller Little Italy, vi ska bo blandat med de olika erfarenheter som vi har. Vår utgångspunkt är ett samhälle där man lever tillsammans med olika bakgrund, olika erfarenheter och olika inkomster och möts. Det är så vi blir ett sammanhållet samhälle”.

Uttalandet har väckt en del uppmärksamhet. Vad är problemet med att folk från olika etniska grupperingar lever tillsammans om de samtidigt talar svenska, frågade till exempel DN. Erik Helmersson, ledarskribent på DN, skriver i en text att det inte behöver vara ett problem med etniska enklaver. Problemet är om de kommande generationerna inte har en chans att ta sig därifrån om de skulle vilja.

”Nej, faran är om områdena blir slutna system. Om det svenska samhället inte når in, och om de som vill ta sig därifrån inte lyckas”.

Johan Ingerö, policyansvarig på Kristdemokraternas partiledarstab, undrade varför Radio Sweden Somalia, som är en del av Sveriges Radio, inte uppmärksammat Magdalena Anderssons uttalande.

”Efter mer än ett dygn har Radio Sweden Somalias redaktion fortfarande inte rapporterat något om detta. Ett ganska fränt utspel, med direkt koppling till målgruppen, har ignorerats. Varför”?, skrev han på twitter.

Bakgrunden är det omtalade uttalandet av kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i samband med de så kallade påskupploppen som Radio Sweden rapporterade felaktigt om. Ebba Busch undrade varför vi inte hade 100 stycken skadade islamister istället för 100 skadade poliser. Radio Sweden översatte ”islamister” till ”muslimer”, vilket ledde till omfattande kritik mot Sveriges Radio.

NMI har frågat Radio Swedens somaliska redaktion varför man inte uppmärksammade Magdalenas uttalande.

”Somaliska redaktionen är liten, vilket gör att vi endast kan göra ett begränsat antal nyheter per dag och våra arbetsledare gjorde en annan nyhetsbedömning.  Samma dag rapporterade somaliska redaktionen om nya röstningsregler, barnen som hade placerats i särskola på felaktiga grunder och Folkhälsomyndighetens nya covid-scenarier. Somaliska redaktionen planerar dock ett fördjupande inslag om boendesegregation där bland annat detta uttalande kommer att vara en del”, svarar Sveriges Radios Anders Ljungberg som är gruppchef på Radio Sweden.

Martin Berg

Mediegranskare

1 kommentar


  1. Gaddo Varzi skriver:

    Sure! Your problem there in Sweden are the …Little Italys. Ridicoulus.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *