Viktig nyhet om bisfenol väcker litet intresse hos medierna

I går kom ett pressmeddelande från EU:s livsmedelsmyndighet som slog fast att det kemiska ämnet bisfenol A inte är farligt för konsumenter i relevanta doser. Inlägget är intressant med tanke på de många larm som omgärdat ämnet i medierna. TMI:s undersökning visar dock att intresset för nyheten verkar vara mycket liten från nyhetsredaktionernas sida.

 

Höger: Förstasida från SvD 2012/06/07 Vänster: Bilder från samma tidnings ”liveexperiment” där reportarna skulle undvika ämnet bisfenol för att sedan utsätta sig för det.

Under de senaste åren har rapporteringen kring plastkemikalien bisfenol A främst präglats av olika typer av larm. Flera tidningar, däribland DN och SvD, skrev mängder av  artiklar där man varnade för att ämnet var både cancerframkallande och kunde störa utvecklingen hos barn. Ämnet förbjöds i nappflaskor av EU, och i Sverige gick regeringen med miljöminister Lena Ek ännu längre och förbjöd även bisfenol i alla livsmedelsförpackningar för små barn, påhejad av SvD:s artiklar.

SvD gick längst i sin rapportering och genomförde bland annat ett liveexperiment på sina egna reportrar. Reportrarna fick pröva att undvika bisfenol i två dagar för att sedan utsätta sig för ämnet maximalt. Resultatet blev att halterna av ämnet hade ökat hos samtliga deltagare, vilket tidningen uppmärksammade stort. Henrik Ennart är en av de journalister på SvD som har engagerat sig i frågan och skrivit många artiklar i ämnet. Han har tidigare riktat kritik mot EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA. Bland annat dömde han ut EFSA:s förslag att höja den tillåtna dosen av bisfenol i en SvD-artikel och lyfte i stället fram svenskt expertis som en trovärdigare källa.

I går konstaterade samma myndighet att bisfenol är ofarligt för både vuxna, barn och foster vid dagens exponeringsnivåer. Vidare slår man fast att den dos bisfenol som konsumenter utsätts för ligger långt under säkerhetsnivån för ”tolerabelt dagligt intag”. Intressanta nyheter, inte minst för SvD som ägnat mycket energi åt frågan.

TMI har undersökt hur mycket uppmärksamhet EFSA:s nya forskningsrön har fått i svenska medier. Inte särskilt mycket, visar det sig. Förutom ett telegram från TT som cirkulerar i några av de större tidningarna är det ingen redaktion som valt att göra en större nyhet på detta, vad TMI har kunnat hitta.

Däremot skriver Henrik Ennart idag om de positiva hälsoaspekterna av kaffe i dagens SvD:

”Så sent som häromveckan kunde EU:s livsmedelsmyndigheten EFSA bekräfta att praktiskt taget alla risker kunde skrinnläggas och att fyra koppar kaffe om dagen är en säker nivå”.

Samma myndighet som inte kan anförtros frågan om bisfenol kan alltså användas för att avfärda riskerna med kaffe. Intressant källvärdering, tycker TMI.

 Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *