Kritiskt och okritiskt i Sveriges Radio om coronaundersökningar

Sveriges Radios rapportering om coronaundersökningar från Kommunal och Vårdföretagarna visar prov på både kritisk, påläst journalistik och det motsatta. Frågan är om Ekots checklista med kvalitetskrav på undersökningar fokuserar på rätt saker.  

 
äldreboende

I morse uppmärksammade Sveriges Radios P1 Morgon två undersökningar om spridningen av coronaviruset på äldreboenden. Programledaren Mikael Kulle ställde tuffa frågor till Kommunals ordförande Tobias Baudin och Vårdföretagarnas näringspolitiska chef Sabina Joyau.

Bild: Wikipedia, Etan J. Tal.

Baudin menade att Kommunals undersökning visar att äldreboenden med många timanställda har högst smittspridning. Kulle frågade Baudin: ”Det är en självklarhet säger du, men hur kan du veta att det här du pekar på faktiskt har lett till ökad smittspridning, att det finns ett orsakssamband?” När Baudin inte svarade på frågan, fortsatte Kulle: ”Jag förstår att facket gärna vill se det så, men belägg, det finns ju inte belägg för den kopplingen i rapporten, att det faktiskt är fler timanställda som leder till fler smittade.”

Även Joyau fick kritiska frågor, exempelvis: ”Så ni ser inget samband mellan anställningsform och smittspridning men samtidigt så visar ju er analys att ni inte heller hittar något samband mellan grundläggande vårdhygien och smittspridningen. Skulle du därmed säga att det är onödigt att utbilda omsorgspersonal i vårdhygien och att personalen kan strunta i att tvätta händerna?”

Kulle gör jobbet som man ska förvänta sig av en journalist. Han är påläst och ställer kritiska frågor till de båda medverkande, och behandlar dem inte som experter, utan snarare som de representanter för intresseorganisationer som de de facto är.

I ett annat Sveriges Radio-inslag från i söndags behandlades undersökningarna å andra sidan helt okritiskt. Där köps slutsatserna rakt av: ”Äldreboenden med låg personaltäthet och stor andel timavlönade har haft mer problem med coronasmitta än boenden där personal i större utsträckning har fasta anställningar.” rapporterade Ekot och hänvisade till en ”studie” av Kommunal.

Sveriges Radio-reportern Thomas Heldmark menar att Kommunals undersökning följer Ekots kvalitetskrav: ”Vi kollade frågorna och svarsfrekvensen och bedömde att den är i linje med Ekots checklista.” Han konstaterar att Ekot inte hann kolla upp Vårdföretagarnas undersökning till söndagssändningen.

Men Kommunals undersökning lever knappast upp till Sveriges Radios egna kvalitetskrav som finns formulerade i ”Checklista för opinionsundersökningar och enkäter”, menar en opinionsanalytiker som NMI talat med. Det är i flera fall en stor risk för att korrelation felaktigt tas för kausalitet. Att det är fler som tycker bemanningen varit otillräcklig på boenden där man haft smitta leder inte till att man kan dra slutsatsen att bemanningen faktiskt varit otillräcklig och att än mindre de därför fått in smitta. Det är lätt att skyddsombud på boenden där man fått in smitta uppfattar att detta har med bemanningen att göra, men det är inte något mätningen visar, menar analytikern.

Ekots checklista resonerar om utformningen av enkäter:
”Är frågorna neutralt och vettigt ställda? Det här är förstås särskilt viktigt när man har anledning att tro att beställaren har som syfte att påverka. Det är svårt för en amatör att bedöma om en fråga duger och om du är tveksam är det lämpligt att fråga en expert. En tumregel är att frågorna ska vara neutrala och sakna värderingar. De ska också vara begripliga. Bra att fundera över är också om de handlar om något som de intervjuade rimligen vet något om.”

Opinionsanalytikern anser att flera av frågorna är rena spekulationer, till exempel huruvida respondenterna misstänker att någon blivit smittad under arbetstid eller ännu värre vem som fört in smittan på boendet. Detta kan de omöjligen bedöma, säger analytikern och vidare att svarsfrekvensen är 23 procent, alltså väsentligen lägre än vad som nämns i Ekots checklista.

Ekots policy är problematisk: den hänger upp sig på formalia, som Ekot i och för sig inte följer, men ger ingen vägledning hur man ska värdera kvaliteten i frågornas formulering. Det är där de stora problemen finns i denna mätning, och många andra av låg kvalitet, menar analytikern.

NMI har tidigare uppmärksammat ett Ekot-inslag om samma Kommunalundersökning som sändes redan den 18 november. Reportern Anette Holmqvist sa då till NMI att hon var ny på Ekot, att hon inte visste exakt vad som gällde med avseende på Ekots checklista och att hon inte ville kommentera undersökningen.

 

 

 

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *