Ett aktuellt fällande beslut i Mediernas etiknämnd rör journalisten Josephine Freje som i Expressen kopplades ihop med ett misstänkt knarkbrott. Något allmänintresse fanns inte, enligt nämnden: ”Anmälarens gärning som journalist har inte gjort det medieetiskt motiverat att koppla ihop henne med makens misstänkta brottslighet.”
I ett annat beslut friades en tidning som hade publicerat uppgifter om de nya ägarna till en villa, vilket bland annat avslöjade att de levde i ett samkönat förhållande. Det var uppgifter som paret inte ville offentliggöra. Här fanns ett allmänintresse enligt nämnden, som inte kommenterar informationen om sexuell läggning: ”det finns ett allmänintresse kring köp och försäljning av fastigheter”, konstaterar Medieombudsmannen.
Rapporten ”Vad är allmänintresset?” publiceras idag och Victor Nilsson kommer fram till att skyddet för den personliga integriteten inom medieetiken i stort fungerar bra. Men skyddet för uppgifter om enskildas ekonomiska förhållanden skulle behöva förstärkas, menar han. Han skriver:
”Oavsett om det gäller människors inkomster eller exempelvis aktivitet på bostadsmarknaden är det uppenbart att det finns ett stort utrymme för medier att publicera detaljer om människors ekonomi, även om uppgifterna kan innebära skada för den utpekade personen. Här gör MEN en extensiv tolkning av allmänintresset, där kravet på allmänintresse blir något urvattnat.”
Inga kommentarer