Debatt om TMI på Publicistklubben

I går deltog Timbro Medieinstituts chef Mats Olin i Publicistklubbens debatt med rubriken Timbro och pr-konsulter – nyttiga motkrafter eller journalistikens förpestare? SVT-reportern Kristina Lagerström har fått flera av sina inslag granskade av TMI och är kritisk till verksamheten.

 

– Jag debatterar gärna min journalistik med Timbro och alla andra. Men jag vill inte att Timbro ska misskreditera den och förklä det till en granskning för att skapa tyngd. Det tycker jag är ohederligt och jag tycker att det motarbetar demokratin, sa hon.

– Jag ser det precis tvärtom, jag tycker att mediegranskning som vi håller på med stärker demokratin därför att mediegranskning gör medierna bättre, replikerade Mats Olin och lyfte vid flera tillfällen under debatten upp SVT:s ensidighet i sin rapportering om friskolor:

– Jag har aldrig sett sådan enögdhet som när SVT rapporterar om friskolor. Under ett år har SVT publicerat minst 80 inslag om friskolor och nästan alla har en friskolekritisk utgångspunkt.

Kristina Lagerström menade att TMI:s granskningar av hennes inslag i SVT är fyllda med faktafel, men under debatten framkom inte närmare vad hon syftade på.

Även tidningen Journalistens artikel om TMI behandlades och Mats Olin menade att det var bra att tidningen Journalisten kanaliserat journalisters kritiska synpunkter. Däremot menade han att tidningen Journalisten har fel när det gäller kritiken mot TMI i sakfrågorna. (se 58:30 in i debatten om DN och barnmat, 1:06:20 när det gäller SR om Ola Gefvert)

DANIEL LÖFSTEDTInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *