Diskussion i SVT om ”mannen på gatan”

SVT:s medieprogram Fönster mot medievärlden uppmärksammade NMI:s lista på personer som intervjuats om politiskt aktuella frågor, men där personens politiska uppdrag inte framkommit. I en diskussion med SVT:s programdirektör Jan Helin och Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för bland annat Rapport och Aktuellt, fick NMI:s chef Mats Olin svara på kritiska frågor.

 
Skärmklipp

– Vad är syftet med den här undersökningen?, frågade Jan Helin.

Länk till programmet på SVT Play.

– Det är viktigt med transparens, svarade Mats Olin. Häromdagen var det en person som intervjuades om stöket i skolan, och som presenterades som ”lärare” av SVT. Sedan visade det sig efteråt att hon sitter i Vänsterpartiets partistyrelse. Det är inte bra för SVT:s trovärdighet.

Charlotta Friborg påpekade att redaktören efteråt sagt att lärarens politiska uppdrag borde ha framgått, och att den diskussionen är bra. Hon menade samtidigt att det är lägre krav på presentation av personer som tillfrågas i enkäter ”på stan”, där är det inte rimligt att undersöka om personen har politiska uppdrag.

Mats Olin och Charlotta Friborg.

– Jag tycker att ni stryker populistiska röster medhårs, sa Charlotta Friborg.

Det blir inte lättare att få personer att ställa upp på intervjuer om det skapas en känsla av att man kan råka illa ut om man ställer upp, menade hon.

– Om jag var SVT skulle jag alltid fråga ”har du politiska förtroendeuppdrag” när någon intervjuas, menade Mats Olin.

Jan Helin ifrågasatte att det skulle gå att dra slutsatsen att det bara är vänsterpersoner som döljer sig bakom ”mannen på gatan”. Mats Olin replikerade att NMI överväger att annonsera för att försöka få fram exempel på att ”mannen på gatan” är exempelvis borgerlig politiker, något som han aldrig hört talas om.

Läs mer: den omdiskuterade listan…

 

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *