Facebooks tillsynsstyrelse ska besluta om yttrandefrihetens gräns

Facebook är i full gång att införa en internationell tillsynsstyrelse, en ”oversight board”. Styrelsens uppgift kommer vara att fatta beslut om vilken information som ska tillåtas på Facebook. Tanken är att tillsynsstyrelsen ska finansieras av, men vara fristående från, Facebook.

 
Facebook

Detta meddelade Facebook förra månaden.

Styrelsen ska vara igång redan under början av 2020 och kommer bestå av 40 ledamöter som inledningsvis utses av Facebook, därefter är tanken att nämnden självständigt ansvarar för att rekrytera nya ledamöter.

Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, har varit delaktig i förarbetet till Facebooks tillsynsstyrelse och delger oss sina tankar om styrelsen i det senaste avsnittet av NMI-podden.

Det är hög tid att Sverige och svenska politiker börjar engagera sig i detta. Just nu går det att få inflytande i processen och jag tror att många skulle vara beredda att lyssna på Sverige med vår speciella yttrandefrihetstradition, säger Mårten Schultz.

Införandet av styrelsen kommer efter kritik mot Facebook om godtyckliga prövningar av vad som ska tillåtas publiceras på sajten. Tanken är att användare ska kunna överpröva beslut till styrelsen när de anser att material har blivit felbedömt, styrelsen ska därefter fatta beslut om vilket innehåll som Facebook ska tillåta på sin hemsida och besluten kommer likt en domstol vara vägledande för framtida avgöranden. Enligt Facebook kommer styrelsens beslut vara bindande.

Det blir på något vis så att rättsstatliga funktioner som ligger på nationsstaterna, i praktiken flyttar upp ett steg och blir en del av en kommersiell verksamhet. Så det finns maktförskjutningar, säger Mårten Schultz om införandet av Facebooks tillsynsstyrelse .

Systemet kan liknas med en internationellt Pressens opinionsnämnd för sociala medier, där styrelsen ska fatta självständiga beslut som ska respekteras av Facebook samtidigt som Facebook finansierar verksamheten, men med skillnaden att stiftelsen kommer jobba utifrån vägledande beslut.

Projektet är enligt vissa ett uppriktigt försök att städa upp på plattformen och förbättra prövningen av innehåll, av andra anses det vara ett försök att undgå reglering. Oavsett, väntar ett svårt arbete för den styrelse som ska ta fram en internationell praxis av yttrandefrihetens gränser i en värld där det finns stora regionala skillnader på gränsen för det fria ordet.

 

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *