Företagsvinster problematiska i Sveriges Radio

Ett inslag i Sveriges Radio handlar om ett förslag om att franska storföretag ska betala en extraskatt. I inslaget ges bilden av att företag betalar för lite skatt och att de bidrar för lite till landets ekonomi. Inget nämns om det negativa sambandet mellan höga företagsskatter och tillväxt.

 
ibrahim-rifath-OApHds2yEGQ-unsplash

I ett inslag i Sveriges Radio rapporterar Ekots korrespondent Cecilia Blomberg om den pågående debatten i Frankrike om hur franska storföretag ska beskattas.

”Det finns nog få frågor som splittrar det nya franska parlamentet så mycket som den hur de stora börsbolagen ska bidra till landets ekonomi nu när inflationen skenar och hushållen får det allt svårare att få ekonomin att gå ihop”.

För tillfället har ett förslag om att företag som går med ”extra stora vinster” ska beskattas hårdare slopats. Istället ska storföretag på olika sätt direkt bidra till konsumenternas ekonomi, rapporterar Ekot.

Det franska oljebolaget TotalEnergies ska till exempel reducera bensinpriset för konsumenterna vid pump på mellan 1-2 kronor. Något som den franska finansministern Bruno Le Maire efterlyst.

Inslaget avslutas med att Cecilia Blomberg berättar att den franska vänstern lovar att lyfta frågan om hur storföretagen ska kunna beskattas hårdare i höst.

I inslaget ges inte utrymme för kritiska röster mot att företag ska betala en extraskatt. Snarare ger det en bild av att företagen betalar för lite skatt.

NMI har flera gånger visat att journalisters intresse för vad som skapar bra villkor för företag att  växa och skapa jobb är begränsad. Ofta handlar rapporteringen istället om hur företagens överskott ska fördelas än om att låg företagsbeskattning leder till jobb och tillväxt.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *