Inga frågor om planerbar energi i partiledarutfrågningarna i SR

Ett av de starkaste argumenten till att bygga ut kärnkraften är att elsystemet kräver planerbar energi vilket varken vind eller sol kan erbjuda. Ändå missar journalisterna den kopplingen när de intervjuar kärnkraftskritiska partier i P1-morgons partiledarutfrågningar. Frågan som borde ha ställts är: Om inte kärnkraft, vilket planerbart energislag föreslår ni för att säkerställa tillförlitligheten i elsystemet?

 
Skärmklipp från Ekots partiledarutfrågningar inför valet.

När Miljöpartiets språkrör Per Bolund intervjuades ställdes flera initierade frågor kring partiets gruvpolitik. Reportern Johar Bendjelloul konstaterar att partiet dels vill att samhället snabbt ställer om till 100 procent förnybart, vilket i sin tur kräver stora mängder mineraler till de batterier som behövs i en sådan omställning. Mineraler som delvis finns i den svenska berggrunden men som MP vid flera tillfällen velat sätta stopp för att utvinna. Något som i sin tur leder till ett fortsatt beroende av mineralimport från odemokratiska stater med mycket tveksamma arbetsförhållanden.

I denna del av intervjun borrar Bendjelloul i konsekvensen av partiets politik. Samma konsekvenstänk saknas dock när intervjun övergår till att handla om energiförsörjningen och behovet av planerbar energi.

Miljöpartiet är emot kärnkraften och vill i stället se en kraftig utbyggnad av vind och solenergi. Bendjelloul ställer upprepade gånger frågor om det är rimligt att avfärda ett energislag samtidigt som energianvändningen beräknas fördubblas om 20 år:

”Samtidigt om man ser på läget. Europa ska befria sig från rysk energi, klimatkrisen kräver att fossil energi ska bort snabbt, och så behöver Sveriges elproduktion samtidigt fördubblas under de kommande 20 åren brukar man räkna. Kan man då avfärda ett energislag? Är inte svaret då både och, lite av allt?”

Bolund svarar att marknaden inte vill investera i kärnkraft och Bendjelloul invänder att MP medverkat i att stifta lagar som försvårat utbyggnaden av kärnkraft.

Det ställs flera kritiska frågor kring partiets inställning till kärnkraft givet behovet av en kraftigt ökad energiproduktion, men ingenstans i intervjun nämns vikten av planerbar energi vilket skiljer kärnkraften från vind och sol som energikällor.

Näringslivets medieinstitut har lyssnat igenom samtliga partiledarutfrågningar i P1. I intervjun med Centerpartiets partiledare Annie Lööf ställs frågor om partiets inställning till kärnkraft och Lööf nämner likt Bolund framför allt utbyggnad av sol och vind som lösningen på framtida energibehov. Även Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar fick frågor om partiets inställning till kärnkraft där hon konstaterade att partiet vill lägga ner kärnkraften på sikt när förnybar energi så som vind fullt ut kan ersätta kärnkraften, samt att partiet motsätter sig nya kärnkraftverk.

Varken statsminister Magdalena Andersson (S), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, eller Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick frågor om energiförsörjningen. Liberalernas partiledare Johan Pehrson fick däremot svara på frågan om varför partiet motsatt sig vindkraftsparker på vissa platser samtidigt som partiet är för en utbyggnad av vindkraft. Ebba Busch (KD) fick svara på om det verkligen är lönsamt att bygga ut kärnkraften.

Svenska kraftnät är tydliga med att det inte räcker med väderberoende el för att klara elektrifieringen av samhället utan att det även krävs stora satsningar på planerbar el, därmed är förutsättningen för en kraftfull utbyggnad av vindkraft mer planerbar kraft.

Frågan som därmed borde ha ställts till de kärnkraftskritiska partierna V, MP och C är: Om inte kärnkraft, vilket planerbart energislag föreslår ni för att säkerställa tillförlitligheten i elsystemet?

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

1 kommentar


  1. Johnny skriver:

    Bara en man i publiken som har varit med och byggt upp dom flesta kärnkraftverk i världen han visste vad han talade om. Dom har skrotat det som vi byggt upp sa den gamle mannen ,men gav flera bra tips !!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *