Medier tog ställning mot Lundapsykolog

Sveriges Radio tog ställning för ena sidan i en konflikt på Lunds universitet, men Ekotchefen Klas Wolf-Watz vill inte ställa upp på intervju och förklara hur han ser på saken. Näringslivets medieinstitut har granskat det mytomspunna ”Externatet” i media.

 
Johan Grant_Henrik Svanberg

Foto: Henrik Svanberg

Under ett par veckor i januari briserade historien om det mytomspunna Externatet på psykologprogrammet vid Lunds universitet, något som Smedjan tidigare uppmärksammat. Några elever menade att lärare hade kränkt dem, bland annat genom att kalla kvinnor för ”höns” och genom ”heteronormativt förtryck”. I centrum för medierapporteringen stod Johan Grant, fil dr i psykologi och kurslärare som pekats ut som ansvarig för händelserna i Studio Ett i Sveriges Radio.

Medierapporteringen väcker pressetiska frågor om bemötande och allsidighet. Har medierna som format bilden av Externatet och Johan Grant följt de medieetiska reglerna och givit en tillräckligt allsidig och opartisk bild? Har Johan Grant givits tillräcklig möjlighet att bemöta kritik? Näringslivets medieinstitut har undersökt saken närmare och upptäckt flera pressetiska brister.

Läs hela reportaget av Carl-Vincent Reimers i Smedjan.

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *