Flyg- och bolagsskatt i SVT och SR – mars 2019

I en ny NMI-rapport jämförs nyhetsrapporteringen om den införda flygskatten med den nyligen sänkta bolagsskatten. Rapporteringen i Sveriges Television och Sveriges Radio om bolagsskatten handlar betydligt mer om president Trumps sänkning av densamma än om den svenska bolagsskattesänkningen.

 
Skärmklipp

Läs hela rapporten: Flyg- och bolagsskatt i SVT och SR – mars 2019

När rapporteringen handlar om Sverige står osund skattekonkurrensens och skattemygel i fokus. Aldrig handlar den om bolagsskattens koppling till företagandet och de dynamiska effekter som kan tänkas uppstå vid en sänkning.

Flygskatten däremot beskrivs betydligt mer dynamiskt. Journalister beskriver med många olika infallsvinklar vad införandet kan tänkas leda till. Det är exempelvis diskussioner om flygskatten kommer att leda till minskat flygandet eller inte, vilken eventuell effekt den kan ha på klimatet,  och vad den kan tänkas få för effekt för olika regioner och flygplatser.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT riksnyheter.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheter på SVT, och SR Ekots inrikeschef Tove Svenonius kommenterar rapporten till fPlus. ”Att det funnits en överrepresentation av publiceringar som kopplar den svenska bolagsskatten till skatteplanering och skatteflykt, menar både Charlotta Friborg och Tove Svenonius beror på att SVT under den här perioden publicerade granskningen ”Paradisläckan”, skriver fPlus.

Tove Svenonius, inrikeschef på Sveriges Radio Ekot.

Tove Svenonius säger vidare: ”Flygskatten debatterades väldigt mycket under den här perioden och det märks i både Sveriges Radios och SVT:s rapportering. Bolagsskatten har fått mindre uppmärksamhet både hos oss och i den allmänna debatten. Kanske borde vi ha lyft den frågan mer, det får vi diskutera på redaktionen.”

 

Mats Olin1 kommentar


  1. […] publicerade NMI en rapport om hur SVT och SR rapporterat om bolagsskatten respektive flygskatten. Av rapporten framgår att […]


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *