NMI i SvD: ”Näringslivet måste försvara pressfriheten”

Pressfriheten och näringsfriheten är två sidor av samma mynt, skriver NMI:s Carl-Vincent Reimers i en ledare (12/9) i Svenska Dagbladet.

 
IMG_7700

Utan ett starkt försvar från näringslivet av press- och yttrandefriheten riskerar våra konstitutionella friheter att undermineras. Sverige har enligt Reportrar utan gränser mycket hög grad av pressfrihet, men regeringen Löfven har tagit initiativ till flera inskränkningar av den,  vilket bland annat yttrandefrihetsexperten Nils Funcke tidigare skrivit om i Expressen.

Samtidigt är näringsfriheten och pressfriheten beroende av varandra. En fri press bygger på en pluralism av mediehus och en fri konkurrens på mediemarknaden.

I en studie från 2018 visade den ekonomiskt liberala tankesmedjan Institut économique de Montréal (IEDM) hur majoriteten av de länder som de senaste åren tappat i pressfrihet, också tappat i näringsfrihet. Omvänt har också företagare mycket att vinna på en stark pressfrihet, skriver Carl-Vincent:

Granskande journalister är en nödvändighet för att balansera en hög grad av ekonomisk frihet och för att undanröja dysfunktionella element i marknadsekonomin. Enskilda företagare som gör rätt för sig tjänar också på att de fula fiskar som inte följer spelreglerna avslöjas.

Läs hela artikeln på Svenska Dagbladet.

Ta del av studien från (IEDM) här.

 

Källa: Freedom House, Freedom of the Press 2017: Press Freedom’s Dark Horizon, April 2017; James
Gwartney, Robert Lawson, and Joshua Hall, Economic Freedom of the World: 2017 Annual Report, Fraser
Institute, September 2017.

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *