Rapport om partiskhet i Public service – Del II

I dag (30/9) publicerar NMI en ny uppföljande rapport till den tidigare rapporten "Public service: en bastion för vänsterliberaler" som lanserades i juni och som fick stor uppmärksamhet.

 
Spelar journalisters partisympatier någon roll för journalistikens innehåll? Bild: NMI

Bild: Rudall30

Rapporten granskar beslut i granskningsnämnden där SVT, SR och UR kritiseras, men inte fälls, för partiskhet.

– En del av kritiken till den tidigare rapporten handlade om att källmaterialet var för litet. Därför tillför vi här ytterligare källmaterial genom att titta på beslut där granskningsnämnden kritiserar, men inte fäller, säger Carl-Vincent Reimers, rapportförfattare.

Rapporten undersöker samtliga kritiserande beslut som berör opartiskhet sedan 2006, vilket är fyrtio stycken. Kritiska beslut representerar cirka 1 procent av det totala antalet ärenden i granskningsnämnden, vilket kan jämföras med fällningarna som motsvarar ungefär fyra procent. Ungefär hälften av alla ärenden avskrivs utan prövning. Totalt har NMI nu granskat 90 fällda och kritiserade inslag i granskningsnämnden.

Resultatet bekräftar det som den tidigare rapporten konstaterade, nämligen att gröna, alternativa och libertära/frihetliga värderingar är vanligast i de fall där granskningsnämnden kritiserar public service för bristande opartiskhet i politiska ämnen.

– Jämfört med den tidigare rapporten är också andelen traditionell vänster-lutning i framförallt ekonomisk politik relativt vanligt förekommande. Granskningsnämnden verkar alltså anse att övertramp åt den klassiska vänstern är värda kritik, men inte är så allvarliga att de motiverar en fällning, säger Carl-Vincent.

I materialet har också fyra inslag som befinner sig till höger eller åt TAN på en GAL-TAN-skala kunnat identifierats.

Näringslivets medieinstitut har sökt SVT och SR för en kommentar.

Rapporten kan laddas ned här.

Den första rapporten (ladda ned här) blev uppmärksammad i media av bland annat Expressen och av programmet ”Medierna” i P1. Utöver det så har ett antal andra opinionsbildande texter och podcasts tagit upp rapporten:

Podden ”Det politiska spelet” med bl.a. Fredrik Furtenbach och Tomas Ramberg.

Podden ”God ton” med Hanif Bali.

Svenska Dagbladets ledarsida.

Sydsvenskans ledarsida.

Smålandspostens ledarsida.

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *