Orsaken till Venezuelas kris underrapporterad

I en ny rapport från NMI framgår att Sveriges Television och Sveriges Radio gärna använder oljepriset, den höga statsskulden och korruption som förklaring till Venezuelas kris. Samtidigt missar redaktionerna att skildra det viktigaste; nämligen hur den socialistiska revolutionen lamslagit landets ekonomi och därmed orsakat en humanitär och ekonomisk kris.

 
Skärmklipp- Konflikt

Venezuela är ett land i förfall. Enligt Internationella valutafonden kommer Venezuelas inflation för helåret 2018 överstiga en miljon procent. Korruptionsanklagelser riktas mot regimen samtidigt som landet med president Maduro i spetsen närmar sig en diktatur. Amnesty international beskriver ett samhälle där det dödliga våldet har ökat markant de senaste åren. Produktionen i landet har rasat och lett till arbetslöshet och stor brist på mat. Mer än två miljoner venezuelaner beräknas ha lämnat landet sedan 2014 och FN varnar för att emigrantströmmarna börjar närma sig dem som följde Syrienkrisen.

När utvecklingen beskrivs av etablerade ekonomer skildras hur den socialistiska revolutionen, som startade med Hugo Chávez och den så kallade ”Bolivarianska revolutionen”, har ruinerat landet med en ohållbar ekonomisk politik där marknadsmekanismer satts ur spel, politiker blivit företagsledare och privata investerare blockerats. Systemet har främjat korruption och kortsiktighet, vilket resulterat i minskad produktion såväl inom mat- som oljeindustrin.

Men när Sveriges Radio och Sveriges Television beskriver bakgrunden handlar det inte om den politiska förklaringen.’

Läs debattartikel om Venezuelarapporteringen på Smedjan.

I hälften av inslagen nämns hur skyhög inflation, statsskulder och minskad produktion har bidragit till landets situation. Det är såklart rätt i sak att detta drabbat landet hårt, men det är just symtom och inte orsaker som redovisas.

Oljepriset som en orsak till krisens uppkomst nämns i 17 av 40 publiceringar, detta trotts att oljepriset stigit de senaste åren. Att använda oljepriset som avgörande orsak till landets kris är missvisande.

Mest anmärkningsvärt är dock att den socialistiska revolutionen och dess effekt enbart nämnts som förklaring i tre publiceringar. Reformerna som startade med Hugo Chávez har inte bara förändrat ekonomin i grunden utan även kört densamma i botten. Om ambitionen är att beskriva krisens uppkomst är revolutionen central att skildra.

Granskningen, som totalt omfattar 137 publiceringar i SR och SVT, visar att huvudsakliga faktorer till krisens uppkomst underrapporteras samtidigt som symtom beskrivs som orsak. Som mediekonsument blir man inte mycket klokare på hur krisen uppstått efter att ha tagit del av bevakningen.

NMI har varit i kontakt med Sveriges Televisions utrikeschef Pia Bernhardson och Sveriges Radios utrikeschef Ginna Lindberg som välkomnar granskningen men samtidigt avvisar rapportens slutsatser. En intervju med Ginna Lindberg publiceras senare under veckan.

Läs hela rapporten: NMI Rapport Venezuela

Bild: Sveriges Radios Lotten Collin rapporterar från Venezuela. Från www.sverigesradio.se

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

5 kommentarer


 1. […] skulle ekonomer hänvisa till oljepriset för att förklara Venezuelas nuvarande kris. Enligt en ny rapport från Näringslivets medieinstitut framgår dock att nyhetsmedier resonerar annorlunda. Det visar sig att Sveriges Television och […]

 2. Peter Lind skriver:

  Oljepriset har fallit i Norge och tiotal andra oljeproducerande länder, men där behöver inte folk äta sina husdjur till middag.

 3. Pål Bergström skriver:

  Socialism kommer aldrig fungera men i ärlighetens namn är storbankers beteende i samverkan med USA:s dolda statsmakt en viktig faktor. Om Sverige skulle ta ställning mot dessa krafter skulle vi få stora problem.

 4. […] och korruption beskrivs tydligt. Men som Näringslivets medieinstitut (NMI) har visat i sin nya rapport, avvisar svensk media oftast krisen som ett resultat av fallande oljepriser oljan, i stället för […]

 5. Victor skriver:

  Självfallet underrapporterar Svt och SR saker som får vänster/socialism att framstå i dålig dager eftersom så många journalister står till vänster.
  Men underrapporteringen gäller också islam och invandring – och där undgår inte näringslivet heller kritik. Beröringsskräcken tycks total.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *