Statsministern fortsatt i strålkastarljuset

Statsminister Magdalena Andersson (S) dominerar i SR:s och SVT:s sändningar under januari månad. I SVT:s nyhetsprogram omnämndes Andersson mer än alla andra partiledare tillsammans, i SR:s nyhetsinslag omnämndes hon i 36 procent av fallen. Resultatet från SVT går därmed i linje med Kantar Sifos undersökning från det fjärde kvartalet 2021.

 
Magdalena Andersson

I slutet av november tog Magdalena Andersson över som statsminister, vilket delvis kan motivera medierapporteringens fokus kring henne i slutet av förra året. Av undersökningen från januari framgår dock att SR och SVT fortsatt visat starkt intresse för statsministern, samtidigt som övriga partiledare har svårt att nå ut.

Näringslivets medieinstitut har med hjälp av transkriberingsverktyget All Ears studerat hur stort utrymme respektive partiledare får i några av SR:s och SVT:s utvalda nyhetssändningar under årets första månad.

Läs mer om undersökningen längst ner.

I SVT dominerade Andersson stort och stod för 65 procent av träffarna, motsvarande siffra för SR är 36 procent. Även Kantar Sifos undersökning Mediemätaren för det sista kvartalet 2021 visade på en påfallande dominans för statsministern som upptog 60 procent av partiledarnas medieutrymme i radio och tv. Kantar Sifos undersökning omfattar allt som sänds i radio och tv och är alltså inte avgränsat till public service.

Anledningen till att intresset för statsministern under januari varit större i SVT:s nyhetssändningar än i SR:s kan delvis ha att göra med att Ekot sände live från partiledardebatten den 12 januari vilket innebar att flera partiledare fick komma till tals i sändningen. Även SVT Forum sände live från partiledardebatten men kanalen ingår inte i denna undersökning. De utvalda programmen i SR sänder även fler och längre nyhetsprogram än SVT, vilket medför att de täcker fler ämnen. Totalt gav sökningen för samtliga partiledare 603 träffar i SR, motsvarande siffra för SVT var 76.

Nyhetsinslagen där partiledarna har omnämnts handlar framför allt om partiledardebatter, pandemilagen, energipolitik, konflikten mellan Ryssland och Ukraina, städare i statsministerns bostad som vistas illegalt i Sverige, samt om hur flera partiledare testade positivt för covid-19 efter partiledardebatten i riksdagen efter juluppehållet.

Rapporteringen kring Andersson handlade framför allt om att hon testat positivt i covid-19, partiledardebatt, konflikten i Ryssland, städaren som vistats illegalt i Sverige och möten med generalsekreterare för FN och Nato.

Rapporteringen om Annie Lööf (C) och Per Bolund (MP) handlade huvudsakligen om att de testat positivt för covid-19. Rapporteringen kring Kristersson handlade delvis om Nato och Rysslands offensiv. Jimmie Åkesson (SD) nämndes i samband med kritik mot pandemilagen, LO:s kampanjpengar till S, och kärnkraft.

Likt resultatet från Sifos undersökning framgår det även av januariundersökningen att Per Bolund nämns i betydligt större utsträckning än Märta Stenevi. Nooshi Dadgostar (V), Ebba Busch (KD) och Nyamko Sabuni (L) är de partiledare som nämnts minst under januari.

Nedanför visas resultatet från NMI:s undersökning av utvalda nyhetsprogram i SVT och SR för januari månad i form av två cirkeldiagram, därefter Mediemätarens resultat för allt som sänts i radio och tv sista kvartalet 2021.

 

 

 

 


NMI:s undersökning är utförd med hjälp av sökverktyget All Ears som transkriberar inslag från radio och tv. Undersökningen är avgränsad till perioden 1 januari till och med 31 januari 2022. Orden som använts är respektive partiledares namn. De nyhetsprogram som ingår i undersökningen är Rapport, Aktuellt och Agenda från SVT, samt Ekot, Studio Ett och P1 morgon från SR.

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *