Studio Ett ställer inte de relevanta frågorna

I Studio Ett får Karin Pleijel (mp) gott om tid att förklara att hon blivit missförstådd när det gäller att förändra skolvalet. SR-reportrarna väljer att inte ta upp de konkreta mp-förslag som tidigare presenterats.

 
Miljöpartiet presenterar i Expressen förslag på förändringar i möjligheten att välja skola..

I Studio Ett igår debatterades miljöpartisten Karin Pleijels utspel om att föräldrar med barn med svenska som modersmål aktivt borde välja att placera sina barn i skolor i utanförskapsområden för att minska segregationen.

Karin Pleijel menade dock att det inte handlade om ett skarpt förslag utan att hon nämnt det som svar på en fråga om hur skolsegrationen ska kunna motverkas. Hon refererade till ett exempel i Belgien där en skola i ett utanförskapsområden bjudit in föräldrar med barn med nederländska som modersmål och presenterat hur skolan arbetar med undervisning och kvalitet. Då ska flera föräldrar valt att placera sin barn i skolan.

”Jag berättade om ett inspirerande förslag om vad man gjort för att vända Skolsegregationen i en stad i Belgien som jag besökt och där har man lyckats med detta. Det handlar inte om att skicka barn kors och tvärs över staden och det handlar inte om att lägga ansvaret på enskilda föräldrar”, uppgav Karin Pleijel.

Men det finns ett skarpt förslag från Miljöpartiet om hur skolsegregationen ska hejdas. Miljöpartiets Per Bolund och Annika Hirvonen Falk presenterade ett antal förslag i en debattartikel i Expressen i början av 2020 med syftet att genomföra ett ”rättvist skolval”. I debattartikeln skriver även Bolund och Hirvonen att alla kommuner bör få i uppgift att” säkerställa en bra blandning av elever” och att ”närhetsprincipen ska förändras”. I Expressen skriver de:

Förändra närhetsprincipen. Alla barn måste kunna få gå i en skola som ligger rimligt nära sitt hem, men samhället måste kunna ta fler hänsyn än exakt på metern vilket barn som bor närmast en skola. Förutom att det saknas syskonförtur så finns heller ingen laglig rätt för kommuner att fördela elever för att motverka skolsegregation.

Vad ”fördela elever” skulle innebära i praktiken framgår inte, exempelvis om det kan bli aktuellt med bussning av elever till skolor som ligger längre bort. Här kunde Studio Ett:s reportrar ha ställt tuffare frågor till Karin Pleijel om Miljöpartiets faktiska skolpolitik, och inte låta henne komma undan med förklaringen att hennes förslag inte var skarpt utan ett svar på en fråga.

För att debattera frågan hade Studio Ett bjudit in Linnea Lindqvist, biträdande rektor för två skolor i utanförskapsområdet Hammarkullen i Göteborg, som också är kritisk till skolvalet. Den moderata riksdagsledamoten Lars Hjämered var tillfrågan om att medverka, men i sista sekund valde Studio Ett att stryka Lars Hjälmered ”på grund av av nyhetsläget”.

Så här skriver han på twitter:

”Tar gärna debatten om skolan! Igår skulle jag ha debatterat i SR med (MP) om skolval & bussning av elever.
Allt var klart, studio bokad, men SR ställde in och körde istället bara  debatt mellan (MP) & en skoldebattör. Synd! Jag möter gärna (MP) i samma  ämne i SR när som!”

NMI har frågat Studio Ett:s chef Olof Sjölander om varför man valde att stryka Lars Hjälmered och om inte debatten i programmet skulle blivit mer nyanserad av hans närvaro.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *