SVT, SR och GP missvisande om folkkampanj

Att vara journalist i en kommande valrörelse kan vara en utmaning eftersom många intressen vill påverka. Det gäller att kolla upp vem som verkligen står bakom olika initiativ. Det gjorde varken Göteborgs Posten, SVT eller Sverige Radio i lördags.

 

”Folkkampanjen för Gemensam Välfärd” demonstrerade i Göteborg och medierna var på plats och intervjuade företrädare. De tre ledande Göteborgsmedierna meddelade alla att organisationen är ”partipolitiskt obunden” och lät Folkkampanjens företrädare få gott om utrymme för sitt budskap. GP skrev: ”Kampanjen har tre budskap: Nej till vinst i välfärden. Stoppa nedskärningarna och försvara och utveckla den gemensamma välfärden”. Svt och GP intervjuade bland annat läraren Åsa Hjalmars och SR talade med talespersonen Lars Henriksson.

Vad de tre medierna glömde att kolla – eller valde bort att berätta – var att både Åsa Hjalmars och Lars Henriksson har kopplingar till politik och partier. Lars Henriksson är aktiv i Socialistiska Partiet som inte bara vill åt välfärdsföretagens vinster utan faktiskt även bankernas och alla andra större företags. Socialistiska Partiet går längre än så: de vill inte bara komma åt vinsterna utan vill helt enkelt att företagen ska tas över.

Åsa Hjalmers är redaktör för tidningen ”Antikapitalist” som är en ”tidskrift för internationell socialism”. I senaste numret ges bland annat tips på en bok som förklarar vad verklig kommunism är. Åsa har också skrivit för den socialistiskt revolutionära ”Socialist Worker” om händelserna i våras i Husby.

TMI kontaktade redaktionerna och frågade om de tycker att informationen om företrädarnas politiska engagemang är relevant. Marie Kennedy på GP skriver i ett melj: ”Eftersom Folkkampanjen grundades i lördags vet vi ju ännu inte helt klart vilken ledningen är. Men detta kommer säkert att bli klarare med tiden och då kommer vi att skriva om det också.” Andreas Kron på P4 Göteborg: ”Jag kan tycka det varit bättre om vi nämnt några av de organisationer som slutit upp bakom kampanjen. Då hade våra lyssnare fått en bättre information och på ett tydligare sätt kunnat bilda sin egen uppfattning.”

Svt Västnytts redaktionschef Lena-Marie Nilsson håller inte med om att Åsa Hjamers behöver någon annan presentation än den SVT gav: gymnasielärare och aktiv i folkkampanjen.

Hade det inte varit bra om tittarna fått information om hennes politiska engagemang?

– Så vitt jag kan bedöma så är inte organisationen partipolitiskt anknuten. Det är inte heller helt enkelt att hitta att Åsa Hjalmers är redaktör för Antikapitalisten och jag vet inte vilken information som reportern hade, säger Lena Marie Nilsson.

Om ni hade haft information om att hon var redaktör för Antikapitalisten, hade det då varit relevant att ta med det?

– Nej, det var inte relevant för publiceringen.

Rent principiellt, är det viktigt att ta reda på om personer som ni intervjuar är vad de utger sig för att vara?

– Absolut, det är särskilt viktigt för svt.

Varför inte i detta fall?

– Vi presenterade henne som företrädare för Folkkampanjen, det tycker jag ät tillräckligt. Det är inte vem som helst, vi gör en varudeklaration genom att ge henne det epitetet.

En videoinspelning från mötet är publicerad på svt:s webbsida, helt utan kommentarer eller någon journalistisk bearbetning. Är det i sin ordning?

– Jag ser inget problem med det, säger Lena-Marie Nilsson.

De tre redaktionerna gör alltså tre olika bedömningar. SR menar att de hade varit bra med mer information om vem som stod bakom kampanjen, GP menar att det är någon man kan skriva om i framtiden och svt att det är fullt rimligt att inte berätta om företrädarnas politiska hemvist. Och svt låter dessutom ”Folkkampanjen” tala ostört på svt.se.

Som tittare kan man konstatera att bilden av manifestationen radikalt förändras med kunskapen om kopplingen till Socialistiska Partiet och Antikapitalisten. Tyvärr hjälper medierna inte oss att bli upplysta denna gång.

TMI

BILD: Urklipp från de tre mediernas rapportering. Foto: Daniel LöfstedtInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *