Svt underlät att publicera bemötande angående dödssiffror

I ett av svt-inslagen hävdas felaktigt att 50 personer dött med corona på två äldreboenden. NMI har undersökt hur svt hanterat företagets bemötande.

 
Skärmklipp

En grundläggande medieetiskt förhållningssätt är att den som utsätts för kritik ska ges möjlighet att bemöta samtidigt, i samma sändning i svt:s fall.

Ett exempel på bristfälligt bemötande finns i det inslag och den text som publicerades den 17 maj. Inslaget publicerades på morgonen den 17 maj på svt.se, och sändes i minst sex olika versioner under dagen i både de lokala stockholmsnyheterna samt i Rapport och Aktuellt. Här presenterades återigen kritiska uppgifter om företaget A&O Ansvar och Omsorg och det påstås felaktigt att sammanlagt 50 personer på Berga och Bergsunds äldreboende dött av covid-19.

Bild: Svt-journalist ger bliden av att företaget inte vill svara på frågor, den 29 april 2020.

Läs också: Svt-reportern vill först inte svara på frågor, men ändrar sig

Det sägs i inslagen att Ansvar och omsorg inte vill kommentera uppgifterna om antalet döda. Vid ett par tillfällen sägs också att Ansvar och omsorgs vd efter publiceringen kommenterat uppgifterna på svt.se.

Det känns som om bemötandet kommer i efterhand?
– Det beror på att företaget inte ville svara på frågorna om antalet döda, säger svt:s reporter Jimmy Kirvismäki.

Men det här är ett felaktigt påstående. Uppgifterna om antalet avlidna lämnade Sakarias Mårdh, i samband med en intervju, till Jimmy Kirvismäki redan den 13 maj. Och på morgonen den 17 maj, när inslaget publiceras på webben och nio timmar före Rapports huvudsändning, hör Sakarias Mårdh av sig till svt:s redaktion och till Jimmy Kirvismäki. Han skriver i ett mail att uppgifterna om antalet döda inte stämmer, och att de korrekta siffrorna är 23 respektive 5 döda.

Det här är inget som svt bryr sig särskilt mycket om, utan sänder alltså inslag minst sex gånger under kvällen utan att lämna plats för bemötandet. Vid ett par tillfällen hänvisar svt i sändning till svt.se, där det ska finnas en kommentar från företaget.

– Jag har för mig att företaget hörde av sig under dagen och då läggs uppgifterna in i texten, säger Jimmy Kirvismäki.

Men även det här skriftliga ”bemötandet” försöker svt skjuta i sank genom att på oklara grunder ifrågasätta trovärdigheten i företagets siffror.

***

Källmaterial

Hela mailet från Sakarias Mårdh till svt:s redaktion och till Jimmy Kirvismäki på morgonen den 17 maj:

Hej,
Artikeln innehåller faktafel kring bland annat antalet dödsfall. Berga uppges ha haft 35 dödsfall och Bergsund 15 dödsfall vilket inte stämmer, rätt siffra är 23 respektive 5 som är konstaterade dödsfall kring Covid-19. Självklart väldigt tråkiga siffror vilket speglar den otroligt pressade situation som vården i Sverige befinner sig i. De uppgifter som nu står i reportaget skapar onödig oro hos övriga boende, personal och närstående varför vi önskar att de rättas.

Hälsningar
Sakarias Mårdh

 

Från sändningarna den 17 maj 2020
Citaten från sändningarna bygger på datorgenererade transkriberingar, och det kan förekomma feltolkade ord.

Rapport 18.00
”Enligt personalen på Berga och Bergsund har omkring 50 personer dött under Corona-pandemin på bara deras boenden … Ansvar och Omsorg vill inte kommentera dödssiffrorna”

”Idag efter vår publicering kommenterar VD Sakarias Mårdh dödssiffran på äldreboendena. Läs mer om det på svt.se.”

Lokala nyheter Stockholm kl 18.10 och 19.55
”Vi har sedan en månad tillbaka granskat Berga äldreboende i Solna där var tredje äldre på boendet dött under Corona-pandemin. Nu kommer uppgifter från ett annat äldreboende med samma ägare om liknande brister”

(inget bemötande när det gäller dödstalen)

Rapport 19.30
”Enligt personalen på Berga och Bergsund har omkring 50 personer dött under Corona-pandemin på bara deras boende. Uppgifter vi får till oss att det ser likadant ut på alla ställen och Ansvar och Omsorg vill inte kommentera dödssiffrorna.”

”idag efter vår publicering kommenterar VD Sakarias Mårdh dödssiffran på äldreboendena. Det kan du läsa mer om på svt.se”

Aktuellt kl 21
”Enligt personalen på Berga och Bergsund har omkring 50 personer dött under Corona-pandemin på bara deras boenden. Uppgifter vi får till oss att det ser likadant ut Ansvar och Omsorg vill inte kommentera dödssiffrorna ”

”idag efter vår publicering kommenterar VD Sakarias Mårdh dödssiffran på äldreboenden Läs mer på svt.se”

Rapport 23.15
”enligt personalen på Berga och Bergsund har omkring 50 dött under Corona pandemin på bara deras boenden ”

(Inget bemötande)

 

 

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *