SVT:s Go’kväll glömde redovisa politiska uppdrag – klargörande ska göras

I onsdagens Go'kväll glömdes en intervjupersons partipolitiska engagemang bort. "Av misstag föll den här informationen bort i samband med sändningen. Redaktionen ser över sina rutiner.", skriver svt till NMI. Ett förtydligande ska göras i kvällens program som sänds 18.45.

 
Svt uppmärksammar att många har svårt att få ekonomin att gå ihop.

Temat för svt:s tv-magasin Gokväll var i onsdags den kärva ekonomin. Under rubriken ”När pengarna inte räcker till” var huvudgästen Laila Khalidy som presenterades som ”ensamstående mamma med tre jobb” och som berättade om svårigheterna att få ekonomin att gå ihop trots att hon jobbar nästan dygnet runt och hur hennes jobb som undersköterska borde värderas högre.

Vad som inte berättades i Gokväll var att Khalidy jobbar för och har förtroendeuppdrag för socialdemokraterna, som utbildningsledare och som nämndeman. Den uteblivna informationen strider mot svt.s egen policy för transparens.

Är det då ett problem att en intervjuads politiska uppdrag inte redovisas? Det beror förstås på vad intervjun handlar om, om det handlar om ett ämne där politiken och samhällsdebatten är relevant. Eftersom det just nu råder konflikt på arbetsmarknaden i sjukvården och dessutom pågår en diskussion om arbetstiderna, så kan man tycka att politiska uppdrag självklart är relevant i detta sammanhang.

SVT själva menar att politiska uppdrag ska redovisas i nyhetsammanhang. ”När vi intervjuar personer i våra nyheter är utgångspunkten att redovisa politiska förtroendeuppdrag hos personer som tar större plats i reportaget.”, skriver SVT.

NMI kontaktade SVT:s Christina Hill, som är programchef och ansvarig utgivare för Gokväll, för att fråga hur hon ser på saken. Via Hill har redaktionen för Gokväll svarat att det handlar om ett misstag:

”Det handlar om ett olyckligt misstag. Redaktionen hade en diskussion inför att Laila Khalidy bokades och bestämde att de kunde boka henne under förutsättning att det skulle nämnas i programmet att hon är engagerad i Socialdemokraterna. Av misstag föll den här informationen bort i samband med sändningen. Redaktionen ser över sina rutiner. Vi kommer i kvällens sändning klargöra Lailas politiska engagemang.” 

Det här ämnet uppmärksammade NMI redan för några år sedan med listan ”Mannen på gatan”, då vi redovisade fler än tio olika tillfällen då SVT inte redovisat intervjupersoners partipolitiska uppdrag när man intervjuade vad som ska vara slumpvist utvalda personer ”på gatan”.

Laila Khalidy har medverkat i liknande sammanhang i exempelvis Dagens Nyheter och Sveriges Radio. Inte heller här framgår hennes politiska uppdrag. Hon skrev nyligen en debattartikel på samma tema i tidningen Kommunalarbetaren.

***

Uppdatering 3/5: Ett förtydligande gjordes i sändningen i går kväll (2/5) 8.30 in i sändningen.

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *