SVT:s klimatsatsning missar kärnkraften

När SVT satsar på en serie om olika tekniska lösningar för klimatarbetet missar man att redogöra för kärnkraftens roll. SVT gör överhuvudtaget ingen koppling mellan klimatet och kärnkraften.

 
Svt:s klimatreporter Erika Bjerström berättar om energirevolutionen. Här på Orkneyöarna.

I slutet av förra året lanserade SVT artikelserien Klimatlösningar. SVT:s reportrar Erika Bjerström och Alexander Norén har i drygt 10 publiceringar skildrat hur olika tekniska lösningar kan hjälpa världen att minska sitt fossilberoende.

”Men vid sidan av att redovisa riskerna med klimatförändringarna, så behövs även lösningsorienterad journalistik som visar på möjligheterna att minska utsläppen. Det är därför vi nu startar satsningen ”Klimatlösningarna”, skriver SVT:s redaktionschef Charlotte Friborg i en kommentar.

SVT:s inslag tar upp en rad intressanta klimatprojekt. Man nämner Marockos stora satsning på gigantiska solpaneler som via kablar skulle kunna försörja Europa med grön el. I ett nedslag tittar man också närmare på hur Nederländerna genom olika effektiviseringsåtgärder sparat på energianvändningen i fastigheter.

Men vad SVT missar att skildra i sin artikelserie är de stora satsningar som just nu görs på dels konventionell kärnkraft dels på små modulära kärnreaktorer, så kallade SMR-moduler. Statliga Vattenfall är till exempel just nu involverad i ett SMR-projekt i Estland och ser stora potential med tekniken.

När NMI frågar Erika Bjerström på SVT varför man inte tittat närmare på SMR-modulerna som en grön teknisk lösning svarar hon:

”SVT Nyheter har på senare tid gjort flera reportage om SMR. Till exempel här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-skiljer-sig-sma-karnkraft-fran-stora, och här: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/vattenfall-manga-sma-reaktorer-kan-ge-billigare-karnkraftsel. Vår serie Klimatlösningarna gör inte anspråk på att vara heltäckande”.

I de båda inslagen som Erika Bjerström refererar till nämns dock inte klimatet en enda gång. SVT gör således ingen som helst koppling mellan kärnkraft och klimatet.

 

Dessa artiklar ingår i SVT:s artikelserie ”Klimatlösningar”:

 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatkrisen-gar-att-losa-har-ar-sex-tekniker-som-visar-pa-vagen-framathttps://www.svt.se/nyheter/utrikes/har-gor-man-bransle-av-utslapp-1https://www.svt.se/nyheter/utrikes/rubrik-100
 • https://www.svt.se/nyheter/losningsorienterad-journalistik-behovs-i-klimatrapporteringen
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/enorma-ytor-ska-aterforvildas-i-eu-s-nya-klimatplan
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-kravs-ekologisk-patriotism-for-att-klara-klimatmalen
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/golfarnas-ilska-anrika-banan-gjordes-om-till-hasthage
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/erik-bor-i-europas-forsta-energipositiva-hoghus
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/norge-gjorde-klimatet-till-en-planboksfraga
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-kravs-ekologisk-patriotism-for-att-klara-klimatmalen
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyskland-storsatsar-pa-vindkraft-till-havs
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/vi-ska-bli-en-gron-energibro-mellan-afrika-och-europa
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/marocko-har-mycket-att-vinna-pa-sin-grona-satsning-pa-el
 • https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hon-odlar-cement-for-att-radda-klimatet

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *