Sydsvenskan medger brister i bevakningen av tågkonflikten

Sydsvenskans bevakning av sommarens tågstrejk var obalanserad och lutade kraftigt till fackets fördel, visar en granskning. Bland annat får allvarliga anklagelser om missbruk av timanställningar aldrig bemötas av Veolia. ”Skevheten kommer inte med ett uppsåt”, säger Sydsvenskans nyhetschef Jonas Nyrén.

 

Artikeln publicerades ursprungligen av Timbro Medieinstitut.

TMI:s rapport visar att Sydsvenskans bevakning av konflikten mellan Seko och Veolia i somras brister på flera punkter. Sydsvenskan valde genomgående att beskriva kärnfrågan i konflikten med Sekos utgångspunkt: som en kamp mot otrygga anställningar och användandet av timanställda. Däremot har Sydsvenskan bortsett ifrån Veolias huvudargument att problemet i grunden berodde på kollektivavtalets stela utformning.

Dessutom konstateras att Sydsvenskan okritiskt återgav Sekos uppgifter om att Veolia prisdumpat sig in på marknaden, hade varslat personal för att återanställa dem till sämre villkor och missbrukade systemet med timanställda. Veolia menar att inget av detta stämmer, men påståendena får i nästan samtliga fall stå oemotsagda. Resultatet blir en slagsida åt fackets verklighetsbeskrivning av konflikten. En av Sydsvenskans nyhetschefer, Jonas Nyrén, medger i samtal med TMI att man har brustit i sin bevakning av tågstrejken och att det förekommit en skevhet i rapporteringen. TMI:s undersökning har varit lärorik för honom som arbetsledare att läsa och han konstaterar vidare:
– Den skevheten som du har noterat här, och som jag håller med dig om, den kommer inte med ett uppsåt.

Mats Olin

Läs hela rapporten: Sydsvenskan och tågsterjken okt 2014

Mats Olin



Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *