Sydsvenskan missar kärnkraftens roll för elprisrekord

När tidningen Sydsvenskan skriver om de rekordstora skillnaderna mellan elpriset i södra och norra Sverige missar man att redogöra för den nedlagda kärnkraftens roll i problemet. "I stället behöver den kraften tas någon annanstans ifrån i nätet", uppger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

 
Nedlagda kärnreaktorer: Ringhals 1 och 2

Sydsvenskan skriver att södra Sverige förväntas drabbas av en ny ”elprischock” idag fredag med rekordstora skillnader på elpriset mellan södra och norra Sverige. Nu vid lunchtid är elen tio gånger dyrare i Sydsverige jämfört med i norra delen av landet. Det genomsnittliga spotpriset på el i södra Sverige kommer att ligga på 138,35 euro per MWh under fredagen medan priset i norra Norrland kommer att vara 14,28 euro per MWh.

De orsaker som Sydsvenskan anger för det höga elpriset i södra Sverige och den stora skillnaden mot i norr är en ökad efterfrågan på svensk el på kontinenten, mindre kapacitet från de danska vindkraftverken på grund av lite vind, samt starka vindar i norra Sverige som pressar ned priset i de norra elområdena.

Men här missar Sydsvenskan att redogöra för vad förlusten av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 betyder för elprisutvecklingen i södra Sverige.

I ett inslag i Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot onsdagen den 10 november om varför Svenska Kraftnät inte kunnat uppfylla kravet om att elnätet ska kunna leverera 70 procent av sin kapacitet, och därmed avhjälpa el-situationen i Södra Sverige, konstaterar Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät, att det bland annat beror på avvecklingen av kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och Ringhals 2. I sin tur leder det till att det svenska elnätet inte klarar av en högre belastning.

”I stället behöver den kraften att tas någon annanstans ifrån i nätet. Så det innebär att mycket el kommer att åka åt västra kanten av Sverige. Där blir det fullt, och därför kan vi inte ge ut mer kapacitet. Ledningarna är redan fullt belastade.”, uppger Erik EK.

Erik Ek konstaterar i Ekot att det kommer att dröja tio år att bygga bort den här kapacitetsbristen i det svenska elnätet och att det fram till dess kommer att uppstå lägen när Svenska kraftnät inte kommer att klara av 70-procentskravet.

”Eftersom vi ska bygga ledningar kommer det att ta längre tid. Men framåt 2030 kommer det fortfarande att kunna finnas tillfällen när vi inte uppfyller det här”.

 

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *