TT, SR och TV4 fortsätter Oxfam-tradition, men inte SVT

Varje år vid den här tiden släpper organisationen Oxfam en rapport som pekar på "den ökande ojämlikheten" och som får stort medialt genomslag.

 

(Artikeln har rättats, se nedan)

För ett år sedan uppmärksammade NMI att SVT för första gången på nio år valde att inte rapportera om den årliga Oxfam-rapportern om att ojämlikheten ökar. NMI hade året innan visat hur SVT årligen i åtta i år rad gjort ungefär samma nyhet på den återkommande rapporten.

I går släpptes årets rapport men inte heller i år gav SVT den uppmärksamhet. Det gjorde däremot TT, Sveriges Radio och TV4 och fokus ligger på att fem stormrika personer – bland annat Elon Musk – blivit ännu rikare medan andra blivit fattigare, och att ökad ojämlikhet är en förklaring till konflikter i världen.

”Vill vi se en omfördelning av resurser. För att minska ojämlikheten men också för att generera finansiering tillbaka in i välfärden. Till exempel kan man ta ut en skatt på extraordinära vinster som har genererats just på grund av att det har varit kris.” säger Suzanne Standfast, generalsekreterare på Oxfam, till TV4.

”Oxfam vill ur svenskt perspektiv se en årlig ojämlikhetsrapport, beskattning av de rikaste och att företag prioriterar högre löner framför vinstutdelningar.”, skriver TT. Sveriges Radio rapporterade bland annat i P4 Uppland  samt i P3 Nyheter.

Några alternativa röster hörs inte i den här rapporteringen, förutom i TV4 där frågan diskuterades av en panel i Nyhetsmorgon, där både Företagarnas vd Benjamin Dousa och DN:s ledarskribent Susanne Nyström ingick. Dousa framhöll att alla samhällsgrupper fått det bättre de senaste decennierna.

Författaren Johan Norberg kritiserar Oxfams sätt att beskriva verkligheten och menar att den är vilseledande: ”i vanlig ordning bygger den på nyplockade russin ur kakan, ekonomiska trolleritrick och tillhörande vilseledning.”

***

Rättelse: I artikeln påstods att inga alternativa röster hördes i de rapporterande medierna, inklusive TV4. Den uppgiften är felaktig och har rättats.1 kommentar


  1. Tege Tornvall skriver:

    Hur har Oxfam räknat? Hur mycket är belånat? Hur mycket är netto tillgängligt? Hur stora är allmänhetens tillgångar i stora pensions- och andra fonder?


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *