Viktiga frågor för väljarna saknas i SR:s partiledarutfrågningar

Sjukvård, invandring och integration tillhör väljarnas viktigaste frågor men i P1-morgons partiledarutfrågningar ställdes knappt några frågor i dessa ämnen. Regeringsbildningen och det politiska spelet var däremot återkommande ämnen, liksom partiernas syn på SD.

 
Skärmklipp från Ekots partiledarutfrågningar inför valet 2022.

Enligt Novus undersökning från augusti om väljarnas viktigaste politiska frågor så framgår att invandring och integration kommer på fjärde plats. Men i P1-morgons utfrågning var det endast Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) som fick frågor om invandringspolitiken.

Pehrson fick frågor om högersidan verkligen är samspelta när det gäller migrationspolitiken givet att Liberalerna vill underlätta för familjeåterförening. Åkesson fick frågor om hur partiets förslag på ökad återvandring ska genomföras. I båda dessa intervjuer ställdes dock fler frågor kring SD:s politiska rötter än om invandringspolitiken.

Även Annie Lööf (C), Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M) fick flera frågor gällande synen på SD och partiets historia, men endast Nooshi Dadgostar (V) fick svara på frågor gällande Vänsterpartiets politiska historia. Inga av dessa partiledare fick frågor gällande partiernas invandringspolitik.

Enligt Novus undersökning är väljarnas viktigaste fråga sjukvård följt av lag och ordning, på tredjeplats kommer skola och utbildning och på fjärdeplats invandring/integration. Sjukvården nämndes kort i flera intervjuer men endast Busch fick fördjupade frågor om partiets sjukvårdspolitik. Skola och utbildning var däremot ett återkommande ämne i utfrågningarna och då i synnerhet gällande synen på friskolor.

Flera partiledare fick frågor om brott och straff men journalisterna ställde inga frågor om kopplingen mellan den ökade brottsligheten och invandringen. Däremot nämnde flera partiledare bland annat Magdalena Andersson (S) utanförskapet och bristfällig integration som förklaring till den ökade brottsligheten.

Journalisternas svala intresse för invandringspolitiken känns igen från en rapport från december förra året när NMI gick igenom vilka ämnen som Rapport och Aktuellt uppmärksammade under en månads tid. Där framgår att invandringen endast uppmärksammades i ett inslag och då om att utvisningar till Etiopien stoppas på grund av konflikter i landet.

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *