Vilseledande i svt om de franska elpriserna – ännu en gång

Svt uppmärksammar ännu en gång de franska elpriserna, och ännu en gång på ett vilseledande sätt.

 

NMI har tidigare berättat om energiminister Farmanbars felaktiga jämförelse av vad fransmän och svenska betalar för elen i Aktuellt, vilket lett till diskussion om hur det egentligen ligger till.

Bild: Svt jämför elrpriser i Frankrike och Sverige på svt.se.

Denna gång är det journalisten Johan Zachrisson Winberg som gör en jämförelse mellan börspriserna på el i Frankrike och Sverige.

Under fredagen slogs prisrekord på el i Frankrike med priser på över 1000 Euro per MWh. Det motsvarar 10:50 kronor per kilowattimme med dagens eurokurs.”, skriver han och jämför med lägre svenska priser.

Ingenstans nämner han att det pris som hushåll och företag betalar är något helt annat, vilket gör att inslaget vilseleder den del av publiken som inte vet hur den franska elmarknaden fungerar. I Frankrike är elpriset starkt reglerat vilket gör att fransmännen betalar mindre än svenskarna. I Frankrike är kopplingen mellan börspriset på el och det pris som hushållen betalar mycket svagt. I Frankrike är elpriset som hushållen betalar subventionerat, medan det pris som svenska hushåll betalar är högre än börspriset, beroende på framförallt skatter.Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *