Företagen anmäler inte brott – ingen rapportering i SVT

Företagarna släppte igår en rapport om att företagare är allt mer utsatta för brott och samtidigt allt mindre benägna att anmäla brott, delvis beroende på den låga uppklaringsfrekvensen. Dagens industri publicerade två längre artiklar i ämnet och även TT har uppmärksammat rapporten, vilket flera redaktioner plockat upp - dock ej SVT.

 
Bildkollage på publiceringar som uppmärksammat Företagarnas rapport om brottsutsatta företag.

Varannan företagare har utsatts för brott under de senaste fem åren och av dessa överväger 17 procent att lägga ner sin verksamhet till följd av brottsligheten. Anmälningsbenägenheten bland företagare som utsatts för brott har dessutom kraftigt minskat sedan 2017. Då uppgav 57 procent av företagarna att de alltid anmäler brott, i årets enkät svarar 29 procent att de alltid anmäler. Förklaringen till den minskade anmälningsbenägenheten är framför allt den låga uppklarningsfrekvensen – detta framgår av Företagarnas senaste rapport Brott mot företagare 2022. Företagarna är en organisation med omkring 60 000 företag från olika branscher som medlemmar.

Företagarnas rapport har uppmärksammats i två längre artiklar i Di. Bland annat lyfter Di branschens initiativ för att få fler företagare att anmäla brott och intervjuar då en jurist om hur företagen upplever polisens hantering av deras ärenden:

”Det finns en frustration över polisens arbete. Har man en känsla av att ärenden läggs ned på en gång slutar man att anmäla”, säger juristen Marie Wallin till Di.

TT har uppmärksammat rapporten i ett kortare referat som har återpublicerats av flera redaktioner, bland annat Aftonbladet, SvD och Nyheter 24. Även P4 Sörmland har nämnt rapporten i ett nyhetsinslag, och ledarredaktioner på Smålandsposten och UNT har uppmanat läsarna att ta förtagarnas problem på allvar. Däremot har varken SVT eller SR nämnt rapporten i sina rikstäckande nyhetssändningar.

Företagarnas senaste rapport är endast en i raden av flera larmrapporter som pekar i samma riktning: brottsligheten har blivit ett allt större problem i företagares vardag. Samtidigt har skildringar av företagens utsatthet för brott – och hur det påverkar resten av samhällsekonomin – varit sparsam på landets största nyhetsredaktioner, något NMI skrivit om vid upprepade tillfällen.

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *