Den 26 juli blev skotten Jim Skea vald till ny ordförande för FN:s klimatpanel IPPC. I samband med det passade den tyska tidningen Der Spiegel på att intervjua honom. Han menar att det finns goda skäl att vara optimistisk. Kortsiktigt är utbyggnaden av förnybar el en viktig åtgärd, och på längre sikt tror han på tekniska lösningar för att komma till rätta med klimatförändringarna.
”Långsiktigt kommer vi förmodligen inte att klara oss utan tekniska lösningar som avskiljning av CO2 under jord”.
Han menade också att det är svårt att påverka människor på individnivå och att ingen vetenskapsman kan tala om för människor hur de ska leva eller vad de ska äta.
”Att avstå något individuellt är bra, men det kommer inte att åstadkomma förändring i den utsträckning som är nödvändigt. Om vi ska leva mer klimatmedvetet behöver vi helt ny infrastruktur. Folk kommer inte att cykla om det inte finns cykelvägar”.
Han varnade också för att fokusera för mycket på vad som händer om vi inte når Parisavtalets målsättning om att inte låta temperaturen stiga mer än 1,5 grad jämfört med förindustriell tid.
”Vi ska inte misströsta och hamna i ett chocktillstånd om de globala temperaturerna skulle öka så mycket. Världen kommer inte att gå under även om den värms upp med mer än 1,5 grad, men det kommer att bli en farligare värld”.
Han menade att en för stor portion pessimism leder till handlingsförlamning.
”Om du ständigt kommunicerar budskapet att vi alla är dömda till utrotning, då förlamar det människor och hindrar dem från att vidta nödvändiga åtgärder för att få grepp om klimatförändringarna”.
Nyheten om att Jim Skea är IPCC: s nya ordförande har rapporterats omfattande i utländsk media. Flera medier citerar också hans uttalanden från intervjun med Der Spiegel.
I Sverige har det dock varit förvånansvärt tyst. Både om att IPCC har en ny ordförande och om hans budskap att inte misströsta. Aftonbladet, Aktuell Hållbarhet och branschtidningen Energinyheter är, vad NMI kan se, den enda publikationer som uppmärksammar den nya ordföranden. Public service-medierna SVT och SR har överhuvudtaget inte nämnt att IPCC fått en ny ordförande, trots att IPCC förekommer mycket ofta som källa i deras rapportering.
TT nämner Jim Skea i en artikel med rubriken, Kan FN:s Guterres bistra ord om klimatet skrämma folk? som i huvudsak handlar om FN:s generalsekreterare. TT intervjuar ett antal personer om inte António Guterres använder för starka ord när han beskriver klimatförändringarna. Han har bland annat sagt att det antingen handlar om en ”pakt av klimatsolidaritet eller en kollektiv självmordspakt”. I artikeln konstateras att Jim Skea är nytillträdd chef för IPCC och att han ”har lovat att han under sin tid på posten ska bidra med en ”blandning av realism och optimism”, bland annat om att mänskligheten inte är maktlös när det gäller den globala uppvärmningen”.
Det kan tyckas underligt att inte flera medier lyfter upp den nya ordförandens budskap om teknikoptimism och att världen inte nödvändigtvis kommer att gå under.
Den tidigare DN-journalisten Anders Bolling menar att en tänkbar förklaring är att medierna tenderar att lyfta fram negativa alarmistiska nyheter. Särskilt i klimatjournalistiken, vilket han skrivit flera artiklar om på NMI.
”I den fria rapporteringen om världen har undergångsberättelserna alltid getts stor plats”, kommenterar Anders Bolling
Här ett annat exempel:
The Biden Crime Family
Det här är utan tvekan den absolut största mutskandalen i USA:s historia, och vårt public service yttrar inte ett enda ord, om det här.
Välkommen
Thomas Ek
https://irakkriget.se/grundlurad/biden-crime-family
Skea säger: ”Folk kommer inte att cykla om det inte finns cykelvägar.”
Här i Leksand finns cykelvägar i överflöd, men ytterst få cyklar annat än inne i centrum. Likartat på andra håll.
Att SVT där Klimatkommissarie Erika Bjerström tillåts fabulera fritt och konsekvent alltid väljer IPCCs minst sannolika värtascenario som om den vore den enda och obestridda sanningen, att detta förment sakliga Public Service inte utan vidare tolererar att det ges utrymme till Skrea, som uppenbarligen inte är tillräckligt alarmistisk är förutsägbart.