Aktivist blev ”expert” i SVT

I samband med att regeringen snart ska fatta beslut om en eventuell gruvetablering i Kallak satsar SVT hårt på att bevaka gruvnäringen. I ett inslag igår presenteras gruvkritikern Arne Müller som "expert" trots han snarare är aktivist och opinionsbildare.

 

NMI visade häromdagen att SVT engagerat en gruvkritisk aktivist för att göra en dokumentärfilm om gruvor. Nu är det dags igen: denna gång handlar det om ytterligare en profilerad gruvmotståndare, som SVT beskrivit på ett missvisande sätt.

I ett inslag på SVT Nyheter intervjuas journalisten, debattören och aktivisten Arne Müller kring varför det tidigare Länsrådet i Norrbotten Johan Antti inte fick förlängt förordnade av regeringen.

SVT väljer rubriken ”Experten: Anmärkningsvärt att man kritiserar enskilda tjänstemän” och i brödtexten beskriver SVT Arne Müllers bakgrund som ”journalist, med bakgrund på SVT, och författare med gruvnäringen som sitt främsta bevakningsområde”.

Men SVT redovisar inte den väsentliga informationen att Arne Müller aktivt engagerat sig och opinionsbildat mot gruvetableringar. Han har bland annat skrivit boken, Elbilen och jakten på metallerna (Ord & visor förlag 2019) och Norrlandsparadoxen (Ordvisor förlag 2015) där han ifrågasätter och problematiserar kring gruvetableringar och de stora investeringarna i norr.

Norrlandsparadoxen är även namnet på ett gruvkritiskt forum på facebook som Arne Müller startat där han kontinuerligt tar ställning i gruvfrågan. I ett färskt inlägg från idag uttrycker han oro för att gruvindustrin och politiken kommer att använda den gröna omställningen som en ursäkt för att öppna flera gruvor.

”Den utredning om tillståndsprocesser som arbetar just nu har som ett av sina direktiv att se hur metallernas betydelse för klimatomställningen kan vägas in i tillståndsprocessen. Detta skulle kunna öppna för att en väldigt tänjbar regel skapas som ger ett skäl att säga ja till det mesta”.

Dessutom kommenterar han vinkeln på gårdagens SVT-inslag:

”Att det blev frågan om branschens upprepade angrepp på tjänstemän vid länsstyrelser som lyfts fram i rubriken är helt OK. Det är en viktig fråga”.

Han har också den senaste månaden skrivit nyhetsartiklar i den socialistiska tidningen Flamman om den pågående omställningen i norra Sverige. Tidigare har han också arbetat på Rättvisepartiet Socialisternas tidning Offensiv.

För tre år sedan kunde NMI visa att Arne Müller, som då var anställd av SVT, varit researcher för Uppdrag Granskning i en granskning av gruvnäringen. Frågan NMI ställde då var om det inte fanns en risk för programmets balans när en uttalad gruvkritiker hade det uppdraget, vilket Uppdrag gransknings redaktör Hans Pettersson Hammer inte tyckte.

Arne Müller sa då till NMI:

– Jag ser mig inte som en aktiv debattör. Jag är en granskande journalist, men som en sådan måste man också kunna ifrågasätta, granska och kommentera i de sammanhang jag befinner mig i.

Martin Berg

Mediegranskare

1 kommentar


  1. Karl skriver:

    Detta med kompetens förfalskningar nästan blivit regel i svenska media. Se bara på alla dessa ”experter” som ständig dyker upp i media när det gäller Asien. Dom är bara aktivister, även om dom nästlat sig in på både statliga institutioner och universitet med fina titlar. Desinformationen är nästan otäck.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *