Årlig LO-rapport återkommande ”nyhet” i Dagens Nyheter

Dagens Nyheter uppmärksammar för det mesta ett återkommande löneutspel från LO som presenteras regelbundet i början av varje år.

 
Foto: Wikipedia.

Vissa nyheter är lika regelbundna som årstiderna. Den som behöver tips för att klara Oxveckorna ska inte behöva vänta läge nu, för att ta ett exempel.  Vissa regelbundna nyheter ingår i återkommande politiska narrativ, vilket NMI tidigare uppmärksammat när det gäller exempelvis Oxfams årliga rapporter om den enligt Oxfam och Sveriges Television ständigt ökande ojämlikheten. Svt har täckt ”nyheten” varje år i minst åtta år på raken och till synes slaviskt tvångsrapporterat på likartat sätt. Nyhetsvärdet kan sägas vara begränsat. Men håll för all del utkik för snart kommer årets version.

En liknande nyhetscykel gäller LO:s rapport om ”makteliten” som presenterats varje år sedan i vart fall 1999. Den visar hur mycket mer ledande personer i näringslivet tjänar jämfört med industriarbetare eller andra utvalda yrkesgrupper, och får ses som en del i LO:s strävan att sätta agendan för någon för året stundande avtalsrörelse.

Dagens Nyheter uppmärksammade den här återkommande rapporten under många år på nyhetsplats och på DN Debatt. Men efter DN-journalisten Tove Nandorfs artikel 2017 upphörde rapporteringen i Dagens Nyheter. (Nandorf började istället jobba som utredare på LO 2019). Andra medier har tagit över under några år.

Nu verkar Dagens Nyheter ha återupptagit traditionen. I början av 2022 återknöt DN Debatt till temat. Sedan kom ännu en i raden av maktelitartiklar på nyhetsplats, och igår kom ytterligare en. Båda gångerna är det DN-journalisten Juan Flores som hållit i pennan, vilket även var fallet 2016.

Själva innehållet i rapporten och artiklarna liknar varandra år från år och driver tesen att vissa direktörer ökat sina inkomster för mycket. Metoden för att räkna ut direktörslönerna är kritiserad, bland annat eftersom den blandar uppgifter mellan olika år och mellan inkomster av lön och andra inkomster (kan handla om kapitalinkomster från försäljningar eller bonusutbetalningar från tidigare perioder).

Så här skrev löneexperten Erika Andersson på Novare Pay Consulting i en replik på DN Debatt när maktelitrapporten presenterades för ett år sedan:  ”Vi har under 10 års tid följt löneutvecklingen för vd:ar och andra ledande befattningshavare i börsbolag. Under 2020 var totallöneökningen i de 30 största bolagen 2,4 procent vilket är betydligt lägre än tidigare år. Vår statistik visar alltså motsatsen till det LO lägger fram.”

Årets LO-rapport om ”makteliten” är ännu inte offentliggjord.

***

DN-publiceringar om ”makteliten” (exempel)

Ekonomi 2023

Ekonomi 2022, DN Debatt

Ekonomi 2017

Ekonomi 2016, Ekonomi 2016

Ekonomi 2015

DN Debatt 2013

DN Debatt 2012

Ekonomi 2011

DN Debatt 2009

Ekonomi 2007

Ekonom 2005

 

Mats OlinInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *