”Inför lagen är vi alla lika, inför medieetiken är vi alla olika”

Media | december 2, 2021

Medieetikens Förvaltningsorgan har beslutat om att införa en uteslutningsmöjlighet i det medieetiska systemet. Uteslutningsmöjligheten ska gälla för medier som upprepade gånger bryter mot regler och praxis inom det medieetiska systemet.

LÄS MER


”Kostnad för ny kärnkraft saknar relevans och verklighetsförankring"

Granskning | december 2, 2021

Kärnkraftens kostnader har varit ämnet för flera nyhetsinslag. Men kostnaderna för hela energisystemet glöms bort, vilket är det som konsumenterna ska betala. De totala systemkostnaderna år 2045 blir cirka 40 % högre utan kärnkraft, skriver Staffan Qvist.

LÄS MER


Tyst i medier om långtidsarbetslösheten efter regeringsförklaringen

Granskning | december 1, 2021

I rapporteringen om regeringsförklaringen lyser en diskussion om långtidsarbetslösheten och arbetsmarknaden med sin frånvaro. Det gavs flera tillfällen för reportrar och programledare att ställa frågor om vad regeringen konkret ska göra för att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska kunna bli en del av den samhällsgemenskap som Magdalena Andersson talar om.

LÄS MER


Missvisande i Uppdrag Granskning om hyrorna i Husby

Granskning | december 1, 2021

När SVT:s Uppdrag Granskning granskar hyrorna i miljonprogrammet Husby i Stockholm är jämförelsen mellan kommunala fastighetsbolaget Svenska Bostäder och privata bolaget Hembla missvisande. "Väldigt svårt att förstå för den som inte är initierad", menar Svenska Bostäders tidigare vd Pelle Björklund. Uppdrag Gransknings ansvarige utgivare Axel Björklund försvarar uppgifterna.

LÄS MER


SVT bortser från kärnkraftens roll för de rusande elpriserna

Granskning | november 29, 2021

Snittpriserna på el är idag de högsta sedan 2011 men när SVT rapporterar om orsakerna nämner man inte nedläggningarna av kärnreaktorerna Ringhals 1 och 2. I ställer ges "marknaden" skulden. "Elen blir dyr eftersom vi har en fri marknad där alla köper och säljer hela tiden", uppger SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg.

LÄS MER


Bakgrund till avskaffat investeringsstöd saknas i SvD

Granskning | november 25, 2021

I en artikel i Svenska Dagbladet rapporteras att investeringsstödet för byggandet av hyreslägenheter ska slopas enligt den nya budgeten. Flera röster får komma till tals men artikeln missar att redogöra för bakgrunden och kopplingen till förslaget om att införa fri hyressättning vid nyproduktion, som diskuterades livligt innan regeringen föll i juni. Vänsterpartiets vägran att acceptera regeringens bostadspolitik var en avgörande faktor för den regeringskrisen.

LÄS MER


Medieskugga över EU:s varning om hög arbetslöshet i Sverige

Media | november 25, 2021

EU-kommissionen publicerade igår en rapport om sårbarheter inom svensk ekonomi och varnade specifikt för Sveriges stigande ungdomsarbetslöshet. Nyhetsbyrån Direkt skrev om rapporten, men inga av de breda nyhetsmedierna har plockat upp nyheten. Endast Di, Placera och Tidningen Näringslivet återpublicerade nyhetsbyråns text om EU-kommissionens varningar.

LÄS MER


Jobbskapande i gig-ekonomin glöms bort i DN

Granskning | november 23, 2021

När DN intervjuar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark fokuseras på hur den så kallade "gig-ekonomin" ska regleras. Några frågor om hur det skulle påverka antalet jobb ställs inte. Matleverantörsjobben är en möjlighet för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden, som invandrare och ungdomar, att få ett arbete, menar Glen Hodgson på Plattformsföretagen.

LÄS MER


TT fakturerar för påstådda upphovsrättsbrott

Media | november 22, 2021

TT har anlitat företaget Copyright Agent som söker upp och skickar ut fakturor till personer och företag som påstås ha gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott. NMI har blivit kontaktad vid tre tillfällen och anlitat en advokat för juridisk hjälp i hur lagen om upphovsrätt bör tolkas. Enligt advokat Henrik Bengtsson är tillvägagångsättet att likna med bluffaktureringar.

LÄS MER


Ingen klimatkoppling i rapportering om skyfallen i Kanada

Granskning | november 19, 2021

Just nu sveper stora skyfall in över Kanadas västkust. Medier har en tendens att koppla "extremväder" till klimatförändringarna, men inte i detta fall.

LÄS MER


"Medier borde syna miljöorganisationers argument lika hårt"

Granskning | november 17, 2021

Medierna borde ägna mer krut på att granska myndigheters agerande och miljöorganisationers argument i tillståndsprocesser. Det säger Maria Sunér, vd på branschorganisationen Svemin, i en intervju med NMI.

- Jag saknar en större granskning av vilka konsekvenser detta får, inte bara för gruvindustrin, utan för hela näringslivet.

LÄS MER


Stor enighet om opartiskheten i SR-bubblan

Granskning | november 16, 2021

Det är förstås bra att Sveriges Radio uppmärksammar opartiskheten. Men det hade verkligen varit uppfriskande om man hade vågat ta in några avvikande perspektiv i SR-bubblan, skriver Mats Olin i en kommentar.

LÄS MER


”Jag ställer samma krav på journalister som på forskare”

Media | november 16, 2021

– Klyftan mellan de faktiska trenderna för extremväder och de som rapporteras i medierna är otroligt stor, menar Roger Pielke, professor i miljöstudier och en av de forskare FN:s klimatpanel citerat.

– Balanserad rapportering har sedan länge övergivits i klimatfrågan. Man har bestämt sig för att det bara finns en sida, säger han.

LÄS MER


1 2 3 29