Avtagande intresse i SVT för arbetslösheten

Granskning | januari 26, 2022

SVT:s rapportering om arbetslösheten var som mest omfattande i oktober men har sedan dess avtagit, samtidigt finns problemen på den svenska arbetsmarknaden kvar. Därtill har rapporteringen i allt mindre utsträckning handlat om långtidsarbetslöshet men i allt större utsträckning om Arbetsförmedlingen.

LÄS MER


Aktivist blev "expert" i SVT

Granskning | januari 25, 2022

I samband med att regeringen snart ska fatta beslut om en eventuell gruvetablering i Kallak satsar SVT hårt på att bevaka gruvnäringen. I ett inslag igår presenteras gruvkritikern Arne Müller som "expert" trots han snarare är aktivist och opinionsbildare.

LÄS MER


SVT-favorit om Oxfam - åttonde reprisen

Granskning | januari 24, 2022

I går uppmärksammade SVT - för åttonde gången - att den brittiska organisationen Oxfam kommit med en ny rapport om ojämlikhet.

LÄS MER


"Målet för mediestödet bör inte vara att bevara alla verksamheter"

Nyheter | januari 24, 2022

"Hade jag vetat om allt detta hade jag varit ännu mera kritisk" är Anders Johnsons kommentar till NMI:s rapportering om tveksamma bedömningar i mediestödsnämnden. Även liberalernas principiella kritik mot mediestödets utformning har blivit tydligare, och Kulturutskottets ordförande Christer Nylander vill "undvika bedömningar och innehållskrav".

LÄS MER


Aktivist bakom SVT: s gruvdokumentär

Granskning | januari 21, 2022

Inom kort ska regeringen fatta beslut om planerna på en järnmalmsgruva utanför Jokkmokk. I söndags återpublicerade SVT en starkt kritisk "dokumentär" om gruvprojektet. Huvudpersonen bakom och i filmen har organiserat motstånd mot gruvplanerna och har varit kandidat till kommunfullmäktige för miljöpartiet.

LÄS MER


”Politiker från alla partier tackar ofta nej till både intervjuer och debatter”

Media | januari 19, 2022

Det är valår och elmarknaden har genom skenande elpriser blivit en het politisk fråga. När Aktuellt i förra veckan valde att endast bjuda in regeringen till studion för att intervjuas i ämnet var det flera debattörer som reagerade. Regeringen har även avstått att debattera mot Liberalerna i Aktuellt under veckan med resultatet att inslaget ställdes in. Näringslivets medieinstitut har intervjuat Aktuellts nyhetschef Judit Ek.

LÄS MER


Replik i ETC: öppen diskussion om journalistik högst legitim

Granskning | januari 18, 2022

I en ledare på Dagens ETC riktas kritik mot NMI. Här publiceras NMI:s genmäle.

LÄS MER


Snedvridet om kollektivavtal

Granskning | januari 17, 2022

I rapporteringen om städningen hemma hos statsminister Magdalena Andersson har det låtit som om företag utan kollektivavtal är dåliga.

- Att på det här sättet framställa att det är endast skulle vara företag med kollektivavtal som är "seriösa" är otroligt snedvridet och ett förenklat sätt att argumentera, säger Catharina Bildt Grape på Företagarna.

Drygt 60 procent av alla företag med fler än en anställd saknar kollektivavtal.

LÄS MER


Mia Odabas: "närmar sig frågorna som man gjorde på 1970-talet"

Media | januari 14, 2022

Mia Odabas tycker att coronabevakningen blivit bättre senaste dagarna. Men hon riktar stenhård kritik mot Sveriges Radio när det gäller ekonomirapporteringen:

- Man närmar sig frågorna som man gjorde på 1970-talet. Det vill säga att näringslivet är något ont och kapitalism är något som vi borde bekämpa, säger hon.

LÄS MER


Motsägelsefull politik uppmärksammas inte av medierna

Granskning | januari 13, 2022

Både SVT och DN har rapporterat om att regeringen genom föräldrapenningen vill styra utrikesfödda kvinnor till att i högre utsträckning arbeta i stället för att vara hemma med barn. Samtidigt har regeringen undvikit att prata om ekonomiska incitament för att komma till rätta med den stigande långtidsarbetslösheten och medierna har låtit ämnet passera. 

LÄS MER


Nils Funcke: "Mediestödet inte förenligt med grundlagen"

Granskning | januari 12, 2022

Besluten i Mediestödsnämnden borde prövas av Justitieombudsmannen, menar Nils Funcke. Nämndens ordförande Anita Linder tycker inte att det är problematiskt att ställa kvalitetskrav för att få mediestöd. 

LÄS MER


Näringslivsjournalistik underkänns av Mediestödsnämnden

Granskning | januari 12, 2022

Teknikmedier får mediestöd men inte ekonomimedier. I alla fall pekar nyligen fattade beslut i Mediestödsnämnden åt det hållet.

LÄS MER


Replik i Aftonbladet: medierna har inte presenterat forskningen balanserat

Debatt | januari 11, 2022

I en replik på Aftonbladet Debatt menar NMI att vetenskapsjournalistiken kan förbättras. Här publiceras en längre version av artikeln, eftersom en replik på Aftonbladet bara får vara 2 000 tecken lång.

LÄS MER


1 2 3 32