TT missar Lagrådets sågning av sjukförsäkringsförslag

Granskning | maj 25, 2022

När socialminister Lena Hallengren presenterade ett förslag om att strama upp regelverket för privata sjukvårdsförsäkringar var TT:s rapportering okritisk. När Lagrådet nu kritiserar regeringens förslaget syns ingen TT-rapportering.

LÄS MER


Debatt i Journalisten: Fel att tillåta integritetskänsliga publiceringar utan allmänintresse

Debatt | maj 25, 2022

En viktig parameter när det kommer till att motivera namnpubliceringar som innebär ett ingrepp i den personliga integriteten, är att uppgifterna ska ha ett allmänintresse. Allmänhetens nyfikenhet är däremot inte motivering nog för att offentliggöra integritetskänsliga uppgifter. Ändå anses det medieetiskt försvarbart att lokaltidningar publicerar personuppgifter på helt vanligt folk som köper bostad, det skriver NMI i ett debattinlägg i tidningen Journalisten.

LÄS MER


Vetenskapens världs kritiseras för ogrundade påståenden om betyg

Granskning | maj 24, 2022

Vetenskapens värld i SVT har i veckan publicerat en serie - Det svenska skolexperimentet - om den svenska skolan. I serien presenteras ett antal sakpåståenden om bland annat friskolorna som kan ifrågasättas.

LÄS MER


DN-debatt: Låt kommande public service-utredning göra ett noggrannare arbete

Rapport | maj 23, 2022

Den 10 juni bjuder regeringen in till public service-dialog. Cheferna för SVT, Sveriges Radio och UR och en rad representanter för de privata medierna ska ge sin syn på public service-uppdraget. Det kan ses som starten för att ta fram nya sändningstillstånd som ska gälla från 2026 och i åtta år. På DN-debatt ger Johan Bobert och Mats Olin förslag på ingångsvärden.

LÄS MER


Gästinlägg i SvD: Underbetyg till rapportering om arbetsmarknaden

Granskning | maj 23, 2022

När det kommer till nyhetsbevakningen av arbetsmarknadsfrågor missar medierna att granska grundpremisserna – arbetskraftens kostnad och incitamenten för att ta ett arbete, skriver NMI i SvD.

LÄS MER


Ny rapport: Flera hot mot svenska journalister förra året

Granskning | maj 20, 2022

Fler svenska journalister utsattes för hot och hat under förra året, visar Reportrar utan gränsers index över pressfriheten i världen. En undersökning visar samtidigt att 40 procent av de svenska journalisterna ägnar sig åt självcensur på sociala medier.

LÄS MER


Samkönad relation avslöjades i tidningen vid husköp - Medieombudsmannen godkänner

Media | maj 18, 2022

Nyligen friade Mediernas Etiknämnd en lokaltidning i Mellansverige för en publicering om ett lokalt fastighetsköp. Av publiceringen framgår adress, boarea, prislapp för köpet, de nya ägarnas fullständiga namn och ålder och det publicerades även en bild på fastigheten. De nya ägarna lever i ett samkönat förhållande, vilket de valt att inte gå ut med till delar av bekantskapskretsen men som i och med publiceringen offentliggjordes och orsakade paret en publicitetsskada.

LÄS MER


Kaliber granskar hårt om elpriser - men SR väljer att inte följa upp

Granskning | maj 17, 2022

I en granskning av Sveriges Radios program Kaliber avslöjas hur energiminister Khashayar Farmanbar uttalar sig missvisande om orsakerna till de höga elpriserna i södra Sverige och när den havsbaserade vindkraften kan komma på plats. Men Sveriges Radios nyhetsprogram valde bort att rapportera om avslöjandet.

LÄS MER


SVT:s klimatsatsning missar kärnkraften

Granskning | maj 17, 2022

När SVT satsar på en serie om olika tekniska lösningar för klimatarbetet missar man att redogöra för kärnkraftens roll. SVT gör överhuvudtaget ingen koppling mellan klimatet och kärnkraften.

LÄS MER


Rapportering om långtidsarbetslöshet men inget om ekonomiska incitament

Media | maj 13, 2022

Arbetsförmedlingen publicerade igår arbetsmarknadssiffror för april där det framgår att arbetslösheten i stort minskar. Flera medier har rapporterat om siffrorna och i ekots sändning lyfts även problemet med den höga långtidsarbetslösheten och hur olika arbetsmarknadsstöd används för att vända utvecklingen, däremot nämns inte ekonomiska incitament.

LÄS MER


DN vilseleder om "självförsörjande" på el

Granskning | maj 13, 2022

Dagens Nyheter hävdar i en artikel att ön Samsø mellan Jylland och Själland är helt självförsörjande på el från vindkraft. Det stämmer inte, uppger en förvaltningschef på Samsø kommun till NMI.

LÄS MER


Tydliga rättelser från Radio Sweden men ingen översättning av hela intervjun med Busch

Media | maj 12, 2022

Diskussionen om den felaktiga återgivningen av vad Ebba Busch sagt har varit omfattande. På svenska i alla fall. Frågan är hur den har uppfattats av de som närmast berörs, det vill säga arabisk- krurdisk- och somalipratande som inte har samma möjlighet att följa den svenska debatten. NMI har undersökt hur rättelserna utförts av Sveriges Radio och kan konstatera att rättelserna är tydliga. Samtidigt har kanalerna enbart publicerat Ebba Buschs ihopklippta citat utan att ge publiken tillgång till den fullständiga intervjun.

LÄS MER


Okritisk rapportering om regeringsförslag för sjukvårdsförsäkringar

Granskning | maj 11, 2022

Regeringen föreslår att kontrollen av vårdgivare som erbjuder vård till både patienter från den offentligt finansierade vården och patienter med en privat sjukvårdsförsäkring ska stramas åt. "Den demokratiska kontrollen av sjukvården ska säkras", sa socialminister Lena Hallengren på en presskonferens. De medier som rapporterat om förslaget upprepar i princip ordagrant regeringens argument och låter inte mediekonsumenterna ta del av andra perspektiv.

LÄS MER


1 2 3 38