GP fällt för fuskanklagelser

Pressens Opinionsnämnd har fällt Göteborgs-Posten för ogrundade fuskanklagelser mot caféföretaget Le Pain Français. TMI granskade fallet i våras och påpekade redan då denna brist. I april förra året pekade GP ut Le Pain Français som lönebidragsfuskare på sammanlagt sex förstasidor under en vecka, i ett femtontal nyhetssidor och dessutom i debatt- och ledarartiklar. Det var en förödande kraftfull kritik som höll på att knäcka företaget. Fallet visar vilken enorm makt medier har gentemot enskilda. Tog då GP tillräckligt ansvar för att uppgifterna var korrekta? Svaret är nej, enligt Pressens Opinionsnämnd.

 
GP:s rapportering förra året

KOMMENTAR

Pressens Opinionsnämnd har fällt Göteborgs-Posten för ogrundade fuskanklagelser mot caféföretaget Le Pain Français. TMI granskade fallet i våras och påpekade redan då denna brist.

I april förra året pekade GP ut Le Pain Français som lönebidragsfuskare på sammanlagt sex förstasidor under en vecka, i ett femtontal nyhetssidor och dessutom i debatt- och ledarartiklar. Det var en förödande kraftfull kritik som höll på att knäcka företaget. Fallet visar vilken enorm makt medier har gentemot enskilda. Tog då GP tillräckligt ansvar för att uppgifterna var korrekta? Svaret är nej, enligt Pressens Opinionsnämnd.

GP:s artiklar fick också politiska konsekvenser: LO:s ordförande gick ut och fördömde företaget utifrån uppgifterna i tidningen, arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (M) kommenterade systemet och riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) tog frågan till riksdagen.

TMI granskade GP:s fuskanklagelser och kom fram till att de inte höll. Detta ledde bland annat till omfattande kritik mot GP på deras Facebook-sida från tidningens egna läsare.

Journalistförbundets tidning Journalisten tog GP i försvar och menade att TMI hade fel i sin kritik och att GP:s uppgifter var korrekta.

TMI menar att det är glädjande att se att det pressetiska systemet fungerar i detta fall. Ett familjeföretag har fått utstå extremt hård kritik av det dominerande mediet i Göteborg. Nu blir GP tvunget att backa. En ursäkt vore på sin plats.

Det är personerna bakom företaget Le Pain Français som nu har fått upprättelse. Själva företaget anmälde också GP, men fick inte rätt. Det visar tydligt hur svagt skyddet för företag, föreningar och organisationer är i den svenska pressetiken. Det är orimligt att miljardföretaget som GP ingår i kan göra den här typen av övertramp mot ett förhållandevis litet företag, utan att det får konsekvenser, menar TMI.

För Göteborgs-Posten innebär fällningen att tidningen ska publicera en text som förklarar beslutet, samt betala en avgift på 32 000 kronor. Avgiften används för att finansiera det pressetiska systemet.

MATS OLINInga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *