Henreksson: ”inga kritiska frågor till de båda företagen”

Hur bra var medierapporteringen om kritiken mot "det gröna stålet" förra veckan? NMI frågade dels rapportförfattaren Magnus Henreksson dels H2 Green Steels Lina Håkansdotter.

 
Det tänkta stålverket i Boden.

– Jag kan ju inte direkt klaga på genomslaget. Vår rapport har fått extremt mycket uppmärksamhet. Däremot använder journalisterna inte fakta och slutsatser på det vis vi hade hoppats.

Det säger professor Magnus Henrekson som på senare år har kritiserat Hybrits (där LKAB, SSAB och Vattenfall ingår) och H2 Green Steels mångmiljardsatsningar på grönare stål. Hans forskarkollega David Sundén har för Skandinaviska policyinstitutet skrivit en granskande rapport som presenterades den 8 november. 

Läs också vad Lina Håkansdotter på H2 Green Steel tycker om medierapporteringen.

Magnus Henreksson

NMI frågade Magnus Henrekson om hur han ser på mediabevakningen av rapporten.

– Jag är lite förvånad över fokuset på vilka som finansierat rapporten och om det finns en dold agenda. Jag har de senaste dryga två åren skrivit ett trettiotal kritiska artiklar om just de här två projekten för att producera fossilfritt stål. Det var först våren 2022 som jag började söka stöd för att göra en rapportserie. 

Enligt Magnus Henrekson har rapporten ännu inte resulterat i några kritiska frågor till de båda företagen. Inte heller till de kommunpolitiker i Kiruna och Boden vars kommuner och medborgare direkt påverkas av etableringsplanerna. 

– Det som händer är att journalisterna läser rapporten och intervjuar David Sundén eller mig. Sen ringer de så att säga den andra sidan och får deras talepunkter. Det ger en sorts balans, men det blir ingen fördjupning.  

Magnus Nilsson

NMI:s skribent

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *