Studio Ett i Sveriges Radio ”fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen” enligt sin egen programförklaring, och sänder två timmar varje vardag. ”Vi ger dig utfrågningar av makthavare, de aktuella debatterna som rör sig i tiden inom politik, kultur och sport.”, utlovar redaktionen. Inslagen är ofta långa och inleds typiskt med ett reportage eller en intervju om en dagsaktuell händelse som sedan diskuteras med inbjudna gäster, och det är inte ovanligt att inslag är mer än tio minuter långa. Studio Ett når cirka 550 000 lyssnare varje dag.
Olof Sjölander är publicistisk chef för Studio Ett, och han tycker att arbetslösheten är en relevant fråga att ta upp i programmet:
– Vi ska sammanfatta och fördjupa dagens viktigaste nyheter. Arbetslösheten är definitivt en viktig fråga och vi har berört frågan om utanförskap och skjutningar, och att utanförskapet bland annat består i att man är arbetslös.
Långtidsarbetslösheten i Sverige, som drabbar framför allt invandrare, unga och lågutbildade, är en av Sveriges största ekonomiska utmaningar, menar flera expertbedömare. Med jämna mellanrum kommer rapporter från exempelvis EU-kommissionen, Konjunkturinstitutet och även från Arbetsförmedlingen, som analyserar arbetslösheten.
NMI:s undersökning visar att Studio Ett under de senaste dryga fem månaderna inte handlat specifikt om arbetslöshet en enda gång. Det handlar om mer än 150 timmars sändningar.
Vid ett tillfälle debatterade dåvarande finansministern Magdalena Andersson och moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson statsbudgeten. Då ställde Studio Etts journalist Lasse Johansson frågan ”Finns det ett mål för långtidsarbetslösheten?”, och frågan diskuterades under cirka fem minuter. Lasse Johansson frågade också finansministern vilka bidrag som regeringen skulle kunna tänka sig att sänka för att öka incitamenten för att jobba.
Det är det närmaste Studio Ett kommit att borra djupare i långtidsarbetslösheten, vem som drabbas och vad man ska göra åt det. Arbetslösheten nämns vid ytterligare några tillfällen, exempelvis i inslag om skjutningar, säger Olof Sjölander.
I en kompletterande sökning har NMI letat efter inslag i Studio Ett under första halvåret 2021, och funnit två fall: den 15 april diskuterade Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson vårbudgeten och inslaget påminner väldigt mycket om motsvarande diskussion i höstas som redan nämnts. Ett inslag den 15 februari handlade om omgörningen av Arbetsförmedlingen och då berörs läget för de jobbsökande. Här var fokus på problem med privata aktörer som arbetsförmedlare.
NMI har erbjudit Olof Sjölander att nyansera och komplettera den här bilden av Studio Ett:s innehåll.
– Jag tror inte att du har fel att vi inte ägnar så mycket tid åt det här som vi borde göra, menar Olof Sjölander.
Han konstaterar att det finns många ämnen att välja på och att det som avgör valen ofta är vad som är ”top of mind” hos dem som gör programmet. Men den uteblivna rapporteringen om arbetslösheten beror inte på någon överlagd tanke om att strunta i den, påpekar han och ger en möjlig förklaring till varför Studio Ett avstått från att fördjupa frågan:
– Arbetslösheten var jättestor i valet 2006, men frågan är inte lika mycket i fokus som den var för 15 år sedan. Just nu är det annat på tapeten, skjutningarna har dominerat hösten. Även politikerna är fokuserade på den frågan. I den mån vi tar upp långtidsarbetslösheten så har det varit mer i de sammanhangen.
Men det är också journalistikens ansvar att sätta ljuset på relevanta frågor som kanske annars glöms bort.
– Det klart att vi inte ska vara helt styrda av vad politikerna gör, det är vårt ansvar också att lyfta upp frågor och vi ska försöka identifiera de frågor som är viktiga för samhällsutvecklingen.
Det kan dock konstateras att oppositionen ofta tar upp frågorna om arbetslöshet och jobbskapande i sina utspel.
Olof Sjölander menar att hans egen möjlighet att påverka Studio Etts innehåll är begränsad:
– Jag är ansvarig för programmets inriktning, men bestämmer inte om programmet i detalj. Vi har en kompetent redaktion som avgör vad varje sändning ska innehålla.
Möjligheten att fördjupa en fråga bygger på tillgång till rätt kompetens, och Olof Sjölander nämner Ekot-reportern Anders Jelmin som ofta gör fördjupningar om arbetsmarknaden i Ekot och Ekonomiekot.
Studio Ett är inte ensamma om att negligera arbetslösheten och jobbskapande. NMI visade häromdagen att Ekonomiekot Extra, också i Sveriges Radio, inte handlat specifikt om arbetslöshet en enda gång i år.
Inga kommentarer