Lär av Danmarks modell för privatägd public service

Sverige bör ta inspiration av Danmarks modell för att öka pluralismen bland public services aktörer, skriver Carl-Vincent Reimers i Medievärlden.

 
Radio

I Danmark finns sedan 2010 en privatägd radiokanal i public services utbud. Kanalen – Radio24syv – startade som ett initiativ från den dåvarande borgerliga regeringen för att konkurrensutsätta det gamla programbolaget Danmarks Radio (DR).

Kanalen finansieras av danska skattepengar men ägs till största del av mediebolaget Berlingske Media. I åtta år har radiokanalen successivt ökat i antalet lyssnare och flera år i rad vunnit Danmarks radiopris för bland annat bästa radioprogram och bästa satir. Nu planerar Danmark även en till kanal efter samma modell.

– Naturligtvis står inte valet om framtidens public service mellan ett totalt avskaffande, som Stockholmsmoderaterna vill, eller ett helhjärtat stöd för oförändrad finansiering. Självklart finns konstruktiva idéer och förslag som både skulle kunna effektivisera public service och stärka förtroendet för dess folkbildande kärnuppdrag hos den svenska allmänheten. I detta avseende bör vi i högre grad intressera oss för den modell som införts på andra sidan Öresund, skriver Carl-Vincent Reimers.

Lär hela artikeln på Medievärlden här.

Nyligen öppnade Expressens chefredaktör Thomas Mattsson i Dagens Media för mer pluralism och privata aktörer i public services utbud.

Den 1 juli arrangerar NMI ett seminarium om den danska modellen i Almedalen, där bland annat Thomas Mattsson deltar. Anmälan sker på Eventbrite via denna länk.

 

 

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *