Nyligen sände Sveriges Radio två inslag om att Litauen snart kommer att bli självförsörjande på förnybar el. I inslaget intervjuas Rokas Masiulis, vd på det Litauiska statliga nätbolaget Litgrid.
”Litauen har idag så många vind- och solkraftsprojekt på gång att vi ser att vi kommer att bli helt självförsörjda på el 2026. Det är en grön elrevolution”, översätter Sveriges Radios reporter Marie-Louise Kristola.
Men någon självförsörjning är det inte fråga om. När NMI frågade Litgrid om hur det ligger till:
”Vi förväntar oss att om några år kommer den totala mängden el som genereras per år att vara högre än den totala mängd som förbrukas. Och nästan all denna generation kommer från förnybara energikällor, främst sol- och vindkraft. Pumpad lagringskraft och batterier kommer att hjälpa till att balansera generation och efterfrågan, men ja, vi kommer fortfarande att förlita oss på våra elanslutningar för att importera och exportera elektricitet när det behövs”, uppger Matas Noreika på Litgrid.
När Litauen blev medlem i EU 2004 var villkoret att stänga kärnkraftverket i Ignalina. Den utbyggnad av förnybar elproduktion som nu pågår är ett led i landets strävan att bli mer självförsörjande på el och kunna klippa alla kablar från Ryssland. Litauen har sedan en lång tid tillbaka varit helt beroende import från Ryssland, Sverige och Polen. Här har kabeln Nordbalt mellan Sverige och Litauen spelat en viktig roll. Elen från grannlandet Polen har högst kolintensitet i hela Europa.
Sveriges Radios inslag ger lyssnarna en bra överblick av drivkrafterna bakom Litauens utbyggnad av förnybar el. Landet vill bli mer självförsörjande och göra sig kvitt beroendet av Ryssland.
Ett grundläggande problem är dock att lyssnaren får intrycket att Litauen inom några år endast kommer att använda förnybar el, och vara ”självförsörjande”. Det stämmer inte.
En granskning som NMI gjorde för ett år sedan visar att det är vanligt att medierna publicerar inslag och artiklar där länder eller regioner framställs som självförsörjande på el. För att nämna ett exempel publicerade DN en artikel för drygt ett år sedan om att danska Samsø efter en vindkraftsutbyggnad blivit självförsörjande på el. När NMI kontaktade kommunförvaltningen på Samsø svarade den:
”Samsø är ansluten till fastlandet med 2 sjökablar, vilket säkerställer att Samsö kan exportera grön energi. De dagar när det inte blåser är Samsö naturligtvis beroende av el från fastlandet”. svarade Lars Skovgaard, teknisk förvaltningschef i Samsø kommun.
Ett axplock publiceringar på temat ”självförsörjande på el”:
https://www.dn.se/vetenskap/samso-ar-mer-an-sjalvforsorjande-pa-fornybar-el/
https://www.dn.se/varlden/den-tyska-klimatpionjaren-som-gjort-sig-oberoende-av-putins-gas/
https://www.dn.se/ekonomi/rusning-efter-solceller-nar-elpriserna-okar/
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tyska-byn-som-blev-sjalvforsorjande-pa-energi
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatkrisen-gar-att-losa-har-ar-sex-tekniker-som-visar-pa-vagen-framat
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/har-ar-huset-som-ar-sjalvforsorjande-pa-el-och-varme
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/han-trottnade-pa-dem-hoga-energipriserna-nu-ar-han-sjalvforsorjande-pa-el
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/erik-bor-i-europas-forsta-energipositiva-hoghus
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/jenny-och-jenny-fran-gavle-sparar-el-genom-en-stor-investering
https://sverigesradio.se/artikel/niklas-elrakning-ar-pa-noll-kronor-lever-sjalvforsorjande
https://sverigesradio.se/artikel/verkstadens-satsning-pa-el-blev-sjalvforsorjande-harlig-kansla
https://sverigesradio.se/artikel/gudrun-ar-sjalvforsorjande-pa-el-vatten-och-varme
https://sverigesradio.se/artikel/bageriet-som-ar-sjalvforsorjande-pa-el-och-ar-en-vinnare-under-energikrisen
https://sverigesradio.se/artikel/andreas-sjalvforsorjande-pa-el-jag-vill-lagga-mina-pengar-pa-ann
Inga kommentarer