Radio24syv går i graven efter förlorad upphandling

I går (22/10) blev det känt att den danska radiokanalen Radio24syv förlorar upphandlingen om att fortsätta drivas som en DAB-kanal i Danmarks public service. Kanalen som varit verksam i åtta år, går alltså nu i graven, rapporterar danska medier.

 
Radio24syv,_2015-09-20

Det vinnande anbudet kommer i stället från ”Radio Loud”, en radiostation som ägs av en sammanslutning av lokala radiostationer och stora danska kulturinstitutioner, som Nationalmuseum och Roskilde Festival, rapporterar Politiken. I beslutet har danska TV- och Radiorådet tagit ställning till både kvalitet, budget och förslag för program i den kommande kanalen.

Upphandlingen startades på initiativ av Dansk Folkeparti och den borgerliga regeringen i Danmark, som en livboj till Radio24syv. Detta sedan kanalen meddelat att man inte ställde upp på kravet att flytta redaktionen till Jylland, vilket var ett krav när det nya sändningstillståndet för kanal FM4 presenterades förra året. Regeringen valde då att skapa en ny DAB-kanal inom ramen för public service, en kanal som nu alltså går till en annan ägare.

Den nya kanalen kommer att få 70 miljoner danska kronor årligen, av pengar som tas från den allmänna public service-budgeten.

Beslutet av danska TV- och Radio-rådet innebär att Radio24syv, som möjliggjordes 2011 av den danska konservative kulturministern Per Stig Möller, nu går i graven. Möller ville inom ramen för public service skapa en kanal fri från bolaget Danmarks Radio som kunde ”utmana och förnya” den danska talradion. Det är en förhoppning som Radio24syv med sin otraditionella och provocerande stil utan tvekan har levt upp till.

I en intervju med NMI har Radio24syvs kanalchef och tidigare DR-journalisten Mads Brügger hävdat att kanalen gör ”dubbelt så mycket radio för hälften av pengarna jämfört med Danmarks Radio”.

Även om Radio24syv nu går i graven kommer modellen med upphandlad public service-radio att fortsätta i utökad form i Danmark. Dels i form med Radio4 som sänder från Aarhus, och dels med Radio Loud som DAB-kanal.

I en kommentar till Danmarks Radio säger Radio24syvs direktör Jörgen Ramskov att han inte tror att Radio Loud kommer att bli framgångsrik, men att han ”gärna blir positivt överraskad”.

Radio24syv stänger ned 31 oktober och Radio Loud påbörjar sändningarna den 1 april 2020.

NMI har tidigare rapporterat om den tilltänkta livbojen till Radio24syv.

Carl-Vincent Reimers

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *