SR fel ute om teknisk kapplöpning mellan vindkraft och kärnkraft

I ett inslag i Sveriges Radio uppges att det pågår en teknisk kapplöpning mellan vindkraften och kärnkraften. Från branschen känner man inte igen den bilden. Man poängterar snarare att båda kraftslagen behövs för att Sverige ska klara det framtida elbehovet.

 
Tomas Ramberg kommenterar planerna på ny kärnkraft.

Företaget Vattenfall meddelade i tisdags att man ska utreda möjligheten att bygga nya små modulära kärnkraftverk vid Ringhals.

”Vi är övertygade om att det krävs flera olika typer av kraftslag för att möta efterfrågan på el. Vi ser att tekniken kring den här typen av kärnkraftverk är tillräckligt mogen nu för att titta närmare på den”, uppgav Vattenfalls vd Anna Borg till DN.

När Sveriges Radio rapporterade om saken uppgav Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg att en eventuell utbyggnad av kärnkraften kommer att bli en teknisk kapplöpning med utbyggnaden av vindkraften.

”Ja, det är fullt möjligt att de här mindre reaktorerna blir av. Det finns ju redan, Energimyndigheten har anslagit forskning till Oskarshamn och Vattenfall har sedan gammalt drivit ett utvecklingsprojekt i Estland, så det är ytterligare ett steg. Men det blir en kapplöpning med vindkraft, därför där går också en teknisk utveckling fram där man ska försöka lagra den listigare, där man ska ha smart styrning, där man drar in elbilsflottan, värmeväxlare, där man har vätgaslagring och så vidare. Så det här blir en teknisk kapplöpning. Vem lyckas lösa de här problemen med att få stabilitet i energiförsörjningen fram till 2035 och innan dess har vi haft 4 riksdagsval till”.

Bilden att det skulle pågå en teknisk kapplöpning mellan vind- och kärnkraften är missvisande. Tvärtom behövs de båda kraftslagen för att säkra Sveriges framtida energibehov. Det menar både branschföreträdare och myndigheter.

Till exempel gick Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi, och Johan Svenningsson, vd på Uniper Sverige i vintras ut i en debattartikel i tidningen Dagens Industri och påpekade att det inte finns någon motsättning mellan de båda kraftslagen.

”Efterfrågan på el växer så snabbt och stort att det finns utrymme för alla sorters fossilfri elproduktion att vara med och möta behovet.”

Svenska kraftnät understryker i sin senaste Systemutvecklingsplan att mer planerbar produktion är en förutsättning för den fortsatta utbyggnaden av vindkraft och för elsystemets driftsäkerhet.

Liberalernas energiexpert Daniel Westlén skrev på Twitter angående SR-inslaget att ”Tomas Ramberg talar här om en ”kapplöpning” mellan vind och kärnkraft. Det är en felaktig bild. Tvärtom beror den fortsatta utbyggnaden av vindkraften av att det också byggs planerbar elproduktion där kärnkraften i praktiken är det enda alternativet….. tack vare Tomas Rambergs (felaktiga) påstående om en kapplöpning förstår jag bättre varför vi talar förbi varandra i energidebatten. Många tror säkert precis, som Ramberg, att det finns en konkurrens mellan kärn- och vindkraften.”

På detta svarade Tomas Ramberg: ”Inte vad jag sa. Det kan se ut så på ingressen men i sändningen igår syftade jag på utvecklingen av smart styrning, lagring, överföringskapacitet etc. Inte vindkraften som sådan.”

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *