Ny rapport: Vad Sverige kan lära av dansk medieetik

Rapport | november 10, 2020

Dansk medieetik ger så väl enskilda som företag tydliga rättigheter i förhållande till medierna. Rättigheter som uppges minska risken för felaktiga publiceringar och därmed förbättrar journalistiken. Det framgår av Näringslivets medieinstituts senaste rapport om vad Sverige kan lära av dansk medieetik.

LÄS MER


UR: Public Service-uppdrag utan koll på pengarna

Granskning | november 6, 2020

Frilansjournalisten Svenolof Karlsson har på uppdrag av Näringslivets medieinstitut granskat Public Service-företaget UR. Granskningen visar på ett i väsentliga avseenden dysfunktionellt företag.

LÄS MER


NMI-kritik i tidningen Journalisten

Nyheter | november 5, 2020

Tidningen Journalisten uppmärksammar att NMI har hjälpt universitetsläraren Johan Grant med anmälningar till Granskningsnämnden och Medieombudsmannen, samtidigt som vi skrivit om fallet och ställt kritiska frågor till redaktionerna som tog ställning mot Grant. 

LÄS MER


Medieombudsmannen: medieetiken speglar lagstiftningen

Nyheter | november 4, 2020

Medieombudsmannen Ola Sigvardsson och tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta diskuterade frågan om företagens möjligheter till bemötande i senaste Journalistenpodden. NMI och Medieombudsmannen debatterade frågan häromdagen.

LÄS MER


Debatt om bemötanderätt: ledtrådar identifierar icke-namngiven person

Debatt | oktober 27, 2020

Personer som kritiseras ska få bemöta kritiken, det är en grundläggande medieetisk regel. Men vad gäller om den kritiserade inte är namngiven, men ändå kan kännas igen av vissa? Inte helt glasklart, visar det sig.

LÄS MER


SVT-seminarium: Saklighet och opartiskhet svårt i fientlig omvärld

Nyheter | oktober 21, 2020

I går kväll genomförde SVT ett seminarium om saklighet och opartiskhet. Fem journalister diskuterade frågeställningar under ledning av SVT:s Christina Johannesson.

LÄS MER


Kvartal diskuterar NMI:s rapport om företagens rättigheter

Granskning | oktober 20, 2020

NMI:s senaste rapport om företagens svaga skydd inom medieetiken diskuterades i Kvartals podd ”Den svenska modellen” i förra veckan. Ämnet är inte helt enkelt, vilket framgår av Jonas Nordling, chefredaktör på Dagens Arena, något förvirrade redogörelse av saken.

LÄS MER


Debatt med MO om rätten att bemöta kritik

Granskning | oktober 14, 2020

En grundläggande regel i medieetiken är att kritik ska får bemötas. Man skulle därför kunna tro att möjlighet till bemötande alltid ges, men så är det inte. I praktiken lämnar rätten att bemöta en hel del i övrigt att önska.

LÄS MER


Gästledare i SvD: Stärk företagens skydd mot osaklig journalistik

Granskning | oktober 8, 2020

Det norska exemplet visar att det är möjligt att skapa ett system där företag skyddas mot osaklig och skadlig publicitet utan att skada journalistikens oberoende, skriver Pamina Falck i SvD.

LÄS MER


Gästledare i SvD: När medierna likriktar det offentliga samtalet

Media | oktober 1, 2020

Det finns en lång tradition i Sverige av konsensus, att vara en del av gruppen och undvika kontroverser. Konsensuskulturen har sina fördelar i att förena människor och att med fredliga medel ändra opinionen och driva samhällsomställningar. Men för en journalist, vars uppgift är att sakligt rapportera, kritiskt granska och ständigt ifrågasätta, är konsensus problematiskt.

LÄS MER


Stimmet har vänt

Granskning | september 23, 2020

I en intervju med klanexperten Per Brinkemo ställer Mats Olin frågor om hur det kan komma sig att vissa svenska nyhetsredaktioner har struntat i att undersöka och rapportera om klaner i Sverige.

LÄS MER


Ny rapport: Vad Sverige kan lära av norsk medieetik

Granskning | september 9, 2020

Medieetikens Förvaltningsorgan (MeFo), som ansvarar för det medieetiska systemet, har bestämt att kravet att höra båda sidor inte gäller när den kritiserade parten är en juridisk person. Dessutom saknar företag helt möjlighet att stämma medier i domstol. Samtidigt finns det exempel på länder som ger företag större rättigheter med bibehållen hög pressfrihet. Ett av dem är Norge som under många år toppat pressfrihetsindex.

LÄS MER


NMI publicerar rapport om styrningen av public service

Nyheter | september 3, 2020

Regeringen kringgår regelbundet förvaltningsstiftelsen när man för en dialog om villkoren för public service direkt med programbolagens chefer.

LÄS MER


1 2 3 21