Debatt om bemötanderätt: ledtrådar identifierar icke-namngiven person

Debatt | oktober 27, 2020

Personer som kritiseras ska få bemöta kritiken, det är en grundläggande medieetisk regel. Men vad gäller om den kritiserade inte är namngiven, men ändå kan kännas igen av vissa? Inte helt glasklart, visar det sig.

LÄS MER


SVT-seminarium: Saklighet och opartiskhet svårt i fientlig omvärld

Nyheter | oktober 21, 2020

I går kväll genomförde SVT ett seminarium om saklighet och opartiskhet. Fem journalister diskuterade frågeställningar under ledning av SVT:s Christina Johannesson.

LÄS MER


Kvartal diskuterar NMI:s rapport om företagens rättigheter

Granskning | oktober 20, 2020

NMI:s senaste rapport om företagens svaga skydd inom medieetiken diskuterades i Kvartals podd ”Den svenska modellen” i förra veckan. Ämnet är inte helt enkelt, vilket framgår av Jonas Nordling, chefredaktör på Dagens Arena, något förvirrade redogörelse av saken.

LÄS MER


Debatt med MO om rätten att bemöta kritik

Granskning | oktober 14, 2020

En grundläggande regel i medieetiken är att kritik ska får bemötas. Man skulle därför kunna tro att möjlighet till bemötande alltid ges, men så är det inte. I praktiken lämnar rätten att bemöta en hel del i övrigt att önska.

LÄS MER


Gästledare i SvD: Stärk företagens skydd mot osaklig journalistik

Granskning | oktober 8, 2020

Det norska exemplet visar att det är möjligt att skapa ett system där företag skyddas mot osaklig och skadlig publicitet utan att skada journalistikens oberoende, skriver Pamina Falck i SvD.

LÄS MER


Gästledare i SvD: När medierna likriktar det offentliga samtalet

Media | oktober 1, 2020

Det finns en lång tradition i Sverige av konsensus, att vara en del av gruppen och undvika kontroverser. Konsensuskulturen har sina fördelar i att förena människor och att med fredliga medel ändra opinionen och driva samhällsomställningar. Men för en journalist, vars uppgift är att sakligt rapportera, kritiskt granska och ständigt ifrågasätta, är konsensus problematiskt.

LÄS MER


Stimmet har vänt

Granskning | september 23, 2020

I en intervju med klanexperten Per Brinkemo ställer Mats Olin frågor om hur det kan komma sig att vissa svenska nyhetsredaktioner har struntat i att undersöka och rapportera om klaner i Sverige.

LÄS MER


Ny rapport: Vad Sverige kan lära av norsk medieetik

Granskning | september 9, 2020

Medieetikens Förvaltningsorgan (MeFo), som ansvarar för det medieetiska systemet, har bestämt att kravet att höra båda sidor inte gäller när den kritiserade parten är en juridisk person. Dessutom saknar företag helt möjlighet att stämma medier i domstol. Samtidigt finns det exempel på länder som ger företag större rättigheter med bibehållen hög pressfrihet. Ett av dem är Norge som under många år toppat pressfrihetsindex.

LÄS MER


NMI publicerar rapport om styrningen av public service

Nyheter | september 3, 2020

Regeringen kringgår regelbundet förvaltningsstiftelsen när man för en dialog om villkoren för public service direkt med programbolagens chefer.

LÄS MER


SvD Ledarpodd: Därför är grundlagsskydd för public service en dålig idé

Nyheter | augusti 20, 2020

I onsdags (19/8) deltog NMI i SvD:s ledarpodd för att diskutera betänkandet från 2018 års tryckfrihets- och yttrandefrihetskommitté.

LÄS MER


Svt: skenbemötanden och obefintlig källkritik

Granskning | augusti 20, 2020

Svt har i en rad inslag och texter publicerat hård kritik mot äldreomsorgsföretaget A&O Ansvar och omsorg. Men inslagen bygger på felaktiga uppgifter om antalet avlidna på grund av covid-19, som svt borde ha kontrollerat noggrannare. Och när den anmälan till Arbetsmiljöverket som startar rapporteringen avvisas av myndigheten, missar svt att rapportera om det.

LÄS MER


Svt underlät att publicera bemötande angående dödssiffror

Granskning | augusti 20, 2020

I ett av svt-inslagen hävdas felaktigt att 50 personer dött med corona på två äldreboenden. NMI har undersökt hur svt hanterat företagets bemötande.

LÄS MER


DEBATT: Självklart påverkar journalisternas värderingar journalistiken

Granskning | augusti 18, 2020

"Debatten om huruvida svenska journalister är vänstervridna rasar igen. Men nu verkar den handla mindre om att förneka att en majoritet av journalisterna röstar rödgrönt och mer om att få det till att denna slagsida inte påverkar journalistiken - ett inte särskilt trovärdigt försvar. Självklart spelar journalisternas värderingar roll, skriver Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut."

LÄS MER


1 2 3 21