Inget i Rapport och Aktuellt om långtidsarbetslösheten

Arbetsförmedlingens senaste statistik visar att arbetslösheten sjunkit och att det finns gott om jobb. Men samtidigt har läget försämrats ordentligt för den grupp som står längst bort från arbetsmarknaden. SVT:s nyhetsprogram rapporterade inget alls.

 
Foto: Peter Kroon

Igår släppte Arbetsförmedlingen månadsstatistik över antalet arbetslösa i mars månad. Den visar att arbetslösheten är den lägsta på 2,5 år och att det finns rekordmånga lediga jobb. Även arbetslösheten bland personer som varit arbetslösa mer än tolv månader sjönk från 182 000 personer till  173 000.

Samtidigt fortsätter antalet personer som varit arbetslösa i mer än två år  att öka kraftigt. I mars 2022 återfinns 99 000 personer i den gruppen, vilket är en ökning med 6 procent jämfört med i mars 2021.

Tittar man ytterligare ett år tillbaka i statistiken fanns 82 000 personer i den gruppen. Det har alltså skett en ökning med 20 procent av personer som varit arbetslösa i mer än två år sedan 2020. Över 50 procent av dem är födda utanför Europa.

Flera medier publicerade en text av nyhetsbyrån TT som lyfter fram de positiva nyheterna och TT nämner också den stigande långtidsarbetslösheten i sin text.

Ett av få större orosmoln i rapporten för mars månad är att antalet som varit utan arbete i två år eller mer ökar med närmare 6 000 personer, till nästan 99 000, skriver TT.

Sveriges Radio sände ett kort inslag på morgonen med rubriken – ”Rekordmånga lediga jobb – nya siffror visar positiv utveckling på arbetsmarknaden”. Lunchekot uppmärksammade frågan mer och ställde en kritisk fråga om den stigande långtidsarbetslösheten.

Hur arbetar ni göra för att vända den här trenden?, frågar reportern.

”Främst är ju utbildning en grundläggande faktor på den svenska arbetsmarknaden, så det gäller ju först och främst att skaffa sig en gymnasieutbildning, sen kan vi komma in och komplettera med arbetsmarknadsutbildningar och praktikanställningar, svarar en analytiker på Arbetsförmedlingen”.

De ekonomiska aspekterna, exempelvis kostnader för att anställa eller ekonomiska morötter för att söka jobb, berördes inte.

SVT använder sig av TT:s text på sin webb. Varken Aktuellt eller Rapport nämnde Arbetsförmedlingens rapportering i någon av sina sändningar.

NMI under ett drygt halvår undersökt hur SR:s, SVT:s och DN:s bevakat arbetslösheten och resultatet är att frågor om långtidsarbetslösheten hamnat långt ner på dessa mediers dagordning.

Värt att nämna är att SR nyligen inledde programsatsningen, Vem bryr sig? som leds av programledarna Tomas Ramberg och Monica Saarinen. Satsningen ska enligt SR ”handla om viktiga politiska frågor som sällan eller aldrig hamnar på valaffischerna” och det första inslaget som sändes den 1 april tog upp det växande problemet med långtidsarbetslösheten.

”Långtidsarbetslösheten är rekordhög i Sverige. Ändå kommer frågan knappast tas upp i tv-debatterna inför valet i september”, skriver Sveriges Radio.

Vem Bryr sig? fokuserar på viktiga frågor som de politiska partierna inte lyfter, men man glömmer att det till stor del är journalister och redaktioner som ansvarar för vilka frågor och ämnen som hamnar på nyhetsplats.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarer



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *