Kaliber granskar hårt om elpriser – men SR väljer att inte följa upp

I en granskning av Sveriges Radios program Kaliber avslöjas hur energiminister Khashayar Farmanbar uttalar sig missvisande om orsakerna till de höga elpriserna i södra Sverige och när den havsbaserade vindkraften kan komma på plats. Men Sveriges Radios nyhetsprogram valde bort att rapportera om avslöjandet.

 

NMI har i flera granskningar visat att de stora medierna missat att rapportera om hur nedläggningen av kärnkraft i södra Sverige påverkat elpriserna i södra Sverige. När forskningsinstitutet Energiforsk till exempel i en rapport visade att elpriserna i södra Sverige skulle varit mellan 30 och 45 procent lägre om den nedlagda kärnkraften varit tillgänglig var medierna tysta.

Man har heller inte ställt kritiska frågor till energiminister Khashayar Farmanbar när han gång på gång skyllt de höga elpriserna i södra Sverige på prisutvecklingen på kontinenten eller, som de senaste två månaderna, på Rysslands krig i Ukraina.

Det är därför anmärkningsvärt att Sveriges Radios granskande program Kaliber och journalisten Ola Sandstig i ett inslag gör en ordentlig belysning av dessa frågor och blottlägger Khashayar Farmanbars uttalanden. I programmet visar Ola Sandstig till exempel hur effektskatten på kärnkraft som infördes 2015 bidrog till Vattenfalls beslut att stänga Ringhals 1 och 2. Något som Khashayar Farmanbar förnekat.

”2015 höjde regeringen effektskatten på kärnkraft. Det bidrog till att fyra kärnkraftsreaktorer lade ner, nu senast två reaktorer på Ringhals som togs ur bruk 2019 respektive nyårsafton 2020. Enligt en rapport från forskningsorganisationen Energiforsk, skulle elpriserna i höstas varit mellan 30 och 45 procent lägre om Ringhals nedlagda reaktorer fortsatt producera el, allt annat lika”, uppger Ola Sandstig i Kaliber.

Sandstig visar också hur Farmanbar uttalat sig missvisande om när den första havsbaserade vindkraften kan vara på plats för att säkra södra Sveriges efterfrågan på energi.

”Bygger vi vindkraftverk till havs så pratar vi om ett antal år, ett eller två år, säger Farmanbar. Men Svenska Kraftnät skriver att det inte kommer finnas några vindkraftverk på havet inom två år, utan först framåt 2030. Lina Kinning på branschorganisationen Svensk Vindenergi säger samma sak. Ja, förutsatt att tillstånden kommer på plats så kan vi se de första havsbaserade vindkraftparkerna i Sverige från och med 2028 och framåt”.

Kalibers inslag sändes söndagen den 15 maj och innehöll flera uppgifter som visar att energiminister Khashayar Farmanbar antingen missförstått, eller uttalat sig missvisande, om läget på den svenska energimarknaden. Trots det anmärkningsvärda i de uppgifter som Kaliber publicerat var det inget av Sveriges Radios dagliga nyhetsfördjupningar som valde att rapportera om saken.

Martin Berg

Mediegranskare

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *