NMI-podden: Om företagens utsatthet vid mediala övertramp med Mårten Schultz

Vilka rättigheter har företag som utsätts för förtal? Och hur lätt är det att som företag vinna ett ärende mot medier i Pressens opinionsnämnd eller granskningsnämnden? Är företag överhuvudtaget skyddsvärda? Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet och tidigare ledamot i Pressens opinionsnämnd, gästar andra avsnittet av NMI-podden för att reda ut dessa frågor.

 
NMI-pod Mårten

I veckan publicerade NMI en ny sammanställning om företagens utsatthet vid mediala övertramp. Av sammanställningen framgår att företag har ytterst små möjligheter att få upprättelse vid osaklig och skadlig publicitet. Det är i denna sammanställning samtalet tar sin utgångspunkt.

Tryckfrihetsförordningen borde, men kommer sannolikt inte, ändras för att möjliggöra för företag att stämma medier vid förtal, menar Mårten Schultz. Ett aktuellt exempel som illustrerar den nuvarande ordningen handlar om hur DN utan grund pekade ut en företagare som en del av ryska påverkansoperationer i Sverige. Och Pressens opinionsnämnd borde införa en ersättning som tillkommer den drabbade parten vid en fällning. Varför? Lyssna på NMI-podden och hör Mårten Schultz förklara.

Lyssna på NMI-podden här

Pamina Falck

Mediegranskare Näringslivets medieinstitut

Inga kommentarerLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *